Jubler over forskningsstøtte
Torsdag 19. desember kom den gledelige nyheten om at tre forskningsprosjekt ved Sykehuset Telemark mottar støtte på over to millioner kroner til sammen fra Helse Sør-Øst i 2025.
- Vi er strålende fornøyde! I år har vi lagt om prosedyrene våre for å sikre at hver søknad er enda bedre gjennomarbeidet før vi søker Helse Sør-Øst. Dette har gitt resultater. Det er spesielt morsomt at forskningsideene til prosjektene som har fått tildelt midler springer ut fra våre egne overlegers kliniske erfaringer, sier Hege Kersten, forskningssjef ved Sykehuset Telemark.
Det var under styremøtet for Helse Sør-Øst 19. desember at de regionale, konkurranseutsatte forskningsmidlene for 2025 ble tildelt.Tre nye prosjekter ved Sykehuset Telemark ble tildelt 682.000 kroner hver.
- Resultatene vil bidra til økt kunnskap, bedre behandling og mindre variasjon, og vil derfor komme pasientene våre til gode, sier Kersten.
Fertilitet, ALS og endetarmskreft
Prosjektene kommer fra tre ulike medisinske fagområder:
- Hans Ivar Hanevik og Kristina Dreiås skal frembringe økt kunnskap om årsakene til ufrivillig barnløshet i prosjektet “Biological causes of low female fertility (BIOFEM).” Prosjektet har en varighet på fem år.
- Heidi Øyen Flemmen og Vetle Nilsen Malmberg skal se på sosioøkonomiske og genetiske faktorers påvirkning på sykdomforløp og tilgang til behandling ved ALS i forskningsprosjektet “The influence of socioeconomic and genetic factors on disease progression and healthcare utilization in ALS in a Norwegian cohort.” Prosjektet har en varighet på seks år.
- Johannes Kurt Schultz og Silje Holte skal gjennomføre en placebo-kontrollert klinisk utprøving av Psyllium (loppefrøskall) for å undersøke om dette fiberpreparatet har effekt på plagsomme symptomer etter operasjon for endetarmskreft. Prosjektet deres har de kalt “Effect of Psyllium on bowel dysfunction and quality of life after low rectal resection for rectal cancer – a randomized, double-blinded, crossover trial.” Prosjektet har en varighet på seks år.
- Den desidert høyeste suksessraten
Sykehuset Telemark sendte inn åtte søknader om regionale forskningsmidler for 2025, noe som gir en tildelingsandel på nærmere 40 prosent.
- Dette er den desidert høyeste suksessraten av alle helseforetakene i Helse Sør-Øst for 2025, sier forskningssjefen.
Tall fra Helse Sør-Øst viser at ikke-universitetssykehus har gått forbi universitetssykehusene med andel tildelte søknader på 22 prosent, mens universitetssykehusene har 17 prosent. Kersten er fornøyd med at den ti år lange ordningen med strategiske forskningsmidler til ikke-universitetssykehus har bidratt til å bygge opp sterke forskningsmiljøer.
Hun forteller at det er gjort flere strategiske og infrastrukturelle grep, som har hevet nivået på Sykehuset Telemarks prosjekter.
- Vi har blant annet etablert fire forskningsgrupper og gjort en grundigere vurdering av søknadene internt, før vi søker eksterne eller regionale forskningsmidler. Årets resultat viser at tiltakene har vært riktige. Vi har fått opp sterkere og mer konkurransedyktige forskningsmiljøer ved sykehuset. Jeg er glad for at vi har lyktes med forskningsstrategien vår, sier Hege Kersten.
Et annet synlig tegn på at kvaliteten på forskningen øker er at sykehuset publiserer en høyere andel av forskningsfunnene i de beste tidsskriftene.
- Rundt 20 prosent av alt som publiseres innen et fagfelt på verdensbasis, blir publisert i de beste tidsskriftene, kalt nivå 2-tidsskrifter. Her publiserer Sykehuset Telemark nesten 40 prosent, sier hun.
Starter opp seks nye prosjekter i 2025
I tillegg til de tildelte midlene fra Helse Sør-Øst har også forskningsutvalget gitt 2,5 millioner kroner til Sykehuset Telemark i interne forskningsstipender for oppstart i 2025. Disse pengene går til fire doktorgradsstipend og to forskerstipend. Alle tre prosjektene som får penger fra Helse Sør-Øst er blant de som også har fått denne støtten. Det er i tillegg delt ut 68.000 hver til tre mindre forskningsprosjekter.
- Bevilgningene til forskning har hatt en beskjeden økning de siste årene og vi bruker nå 0,7 prosent av totalt driftsbudsjett på forskning. Dette er fortsatt lite penger sammenliknet med andre helseforetak, men vi er veldig fornøyde med at det stadig øker, sier Kersten.
Hun er mer bekymret for rekrutteringen av nye forskere enn pengene. Fra 2025 er det 18 pågående doktorgarsarbeider ved sykehuset, og dette er en liten nedgang fra tidligere.
- Forskningen vår holder høy kvalitet, men vi skulle gjerne sett en økning i volum. Vi jobber kontinuerlig med at forskning skal være en integrert del av klinisk drift ved flere avdelinger på sykehuset, og synes vi er på god vei til å se mer forskningsfremmende holdninger. Vi møter 2025 med stor entusiasme for forskningen ved sykehuset, sier hun.