Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Nå kan nyfødte følges opp via virtuelt hjemmesykehus

Nyfødt intensiv har startet et prosjekt knyttet til virtuelt hjemmesykehus. Fem pasienter har blitt behandlet med den nye metoden hittil - med gode resultater.

Publisert 03.03.2023
Sist oppdatert 19.12.2024
Bilde av sykepleier Cecilie Ellefsen og prosjektmedarbeider Sara Maria Lauritzen ved Sykehuset Telemark.
Cecilie Ellefsen og Sara Maria Lauritzen ved Sykehuset Telemark.

På nyfødt intensiv pågår det i disse dager et prosjekt knyttet til virtuelt hjemmesykehus. Det innebærer digital oppfølging av premature og syke nyfødte barn. I februar benyttet de første pasienten seg av dette tilbudet.​
​​- Vi er veldig fornøyd med dette opplegget. Én ting er å kunne reise litt tidligere hjem fra sykehuset. Det er tungt å være borte fra resten av barna som er hjemme når det blir flere uker på sykehus. En annen ting er at det blir så kort vei til hjelpen, sier Marion Valen Lurås og Marius Lurås som fikk tvillinger tidligere i vinter. 
- Det var en veldig trygghet å ha sykehuset så "nær" den første tiden vi var hjemme med tvillingene våre, forteller paret. 
- Vi har planlagt dette prosjektet siden høsten 2022, og hatt sykehuset i Vestfold som inspirasjonskilde, sier seksjonsleder Charlotte H. Darenberg. Seksjonen søkte om prosjektmidler til dette som et ideoverføringsprosjekt og fikk innvilget 500.000 kroner fra Helse Sør-Øst. 

Bilde av Marion Valen Lurås og Marius Lurås sammen med Sara Maria Lauritzen som jobber på Sykehuset Telemark.

Marion Valen Lurås og Marius Lurås sammen med Sara Maria Lauritzen

Videokonsultasjoner

- Så fort det er medisinsk forsvarlig, kan barna sendes hjem, det er likevel noen kriterier som må følges forklarer prosjektansvarlig sykepleier Cecilie Ellefsen og prosjektmedarbeider Sara Maria Lauritzen. Pasienten må være fra gestasjonsalder 34 og oppover, helst ha passert to kilo og klart å få i seg deler av ernæringen uten sonde.  I forkant får foreldrene grundig opplæring for å kunne klare seg hjemme. De får med seg vekt og annet nødvendig utstyr hjem, slik at de kan følge med på hvor mye barnet dier, og sikre at barnet går opp i vekt. Familien og sykepleier på nyfødt har videokonsultasjoner to ganger i uka frem til barnet omtrentlig​ når termindato, eller behandlingen klan avsluttes. Da er det helsestasjonen i kommunen som følger barnet videre.​

Gode resultater
- Digital oppfølging av premature og syke nyfødte har gitt veldig gode resultater flere steder i landet. Lange sykehusopphold kan være svært belastende for familien som helhet, og hovedhensikten med virtuelt hjemmesykehus er å styrke familiens samspill og raskere komme tilbake til en «normal» hverdag i vante omgivelser, forklarer​Ellefsen videre.
- Hvordan har tilbakemeldingen vært hittil?
- Det har vært veldig gode resultater. Siden vi startet i februar har vi hatt fem pasienter og foreldrene forteller at de er veldig fornøyde, forteller Sara Marie Lauritzen avslutningsvis. Virtuelt hjemmesykehus er et supplement til behandlingstilbudet på nyfødt intensiv. Det er et frivillig tilbud til foreldrene, med åpen retur til sykehuset.​