Denne uka arrangeres pasientsikkerhetsuka i Helse Sør-Øst, og under den første dagen ble det delt ut tre forbedringspriser. Prisene går til fagmiljøer, grupper eller enkeltpersoner som har forbedret pasientsikkerheten og kvaliteten i sykehus over tid. Årets forbedringspriser går til Oslo universitetssykehus, Sykehuset Telemark og Sykehuset Østfold. Hovedprisen på 100.000 kroner gikk til Oslo universitetssykehus. Ved seksjon for protesekirurgi ved ortopedisk klinikk har de jobbet for å redusere andelen infeksjoner. For pasienter med hemiprotese er infeksjonsraten redusert fra 10 til 1,6 prosent.
Anerkjennelse
De to andre prisene er på 50 000 kroner og gikk til Sykehuset Telemark og Sykehuset Østfold. Sykehuset Østfold har redusert andelen anastomoselekkasjer (lekkasjer etter operasjon i tarmen). Sykehuset Telemark får prisen for å involvere pasienter i sin egen behandling i psykisk helsevern.
- Dette er kjempestas. Ikke minst er det en anerkjennelse av det arbeidet som har blitt lagt ned av teamet og det er gøy at det vi har hatt tro på i flere år får denne prisen av Helse Sør-Øst, sier psykologspesialist Jostein Bjerke, poliklinikk psykose, klinikk for psykisk helsevern og rusbehandling.
Nasjonale undersøkelser viser at pasientene har lite kjennskap til sin behandlingsplan og opplever å være lite involvert i behandlingen i psykisk helsevern. Målet var derfor økt brukermedvirkning og økt eierskap til egen behandling.
Det ble etablert et forbedringsteam hvor pasient-, pårørenderepresentanter og klinikere jobbet sammen om å utvikle nye samarbeidsformer på tjenestenivå. Det var et eksplisitt mål om likeverdighet, og at brukere og klinikere trenger hverandres kompetanse.
Pasientens kjennskap til egen behandlingsplan har økt fra 51,6 prosent i mai i fjor til 83,3 posent i februar i år. Klinikkledelsen og fagsjef ønsker at forbedringsarbeidet skal tas i bruk i resten av klinikken. Bedre kjennskap til egen behandlingsplan vil øke sannsynligheten for mer effektiv behandling.