Behandling
Rehabilitering - Cerebral parese, vurderingsopphold
Under dette oppholdet gjennomføres det en funksjonsvurdering av personer med cerebral parese. Oppholdet innebærer en helhetlig vurdering av funksjon, aktivitet og deltakelse.
Målgruppen er voksne personer med lett til moderat grad av cerebral parese (CP).
Funksjonsvurderingen innebærer medisinske undersøkelser, samtaler, og ved behov fysiske eller kognitive tester og observasjoner som retter seg mot ulike funksjonsområder.
Målet med oppholdet er å gi deg økt kunnskap om cerebral parese og om egen helse, slik at du kan ta gode valg i eget liv. Videre anbefalinger om tiltak, som kan være nyttig, slik at du kan utnytte ditt potensial og leve best mulig med de utfordringene som funksjonsendringer kan føre med seg.
Med fysiske tester menes tester relatert til funksjon som for eksempel gangfunksjon og armfunksjon, samt symptomer som smerter, spastisitet og lammelser.
Med kognitive funksjoner mener vi de bevisste og ubevisste mentale prosessene som gjør at hjernen vår kan ta imot, bearbeide og respondere på informasjon og stimuli som kommer både innen- og utenfra. Det kan for eksempel dreie seg om mental effektivitet, oppmerksomhet, læring, hukommelse, språk, kommunikasjon, sosial tenkning, tolkning av visuell informasjon, abstrakt tenkning, planlegging, problemløsning og beslutningstaking. Ulike sider ved kognisjon kan påvirkes av skade og sykdom som rammer hjernen.
Henvisning og vurdering
Sykehus, fastlege eller spesialist kan henvise deg til rehabilitering. Henvisningen skal inneholde beskrivelser av områdene i sjekklisten under.
Før
Du får enten time til poliklinisk vurdering eller innleggelse.
Vi trenger informasjon om
- Har du behov for spesialkost eller tolk? Da må du si ifra om dette i god tid og senest en uke før innleggelse.
- Har du behov for spesielle hjelpemidler som for eksempel spesialmadrass eller dusjstol?
Medisiner
Ha med deg oppdatert medisinliste ved oppmøte. Ta kontakt med fastlegen din i forkant dersom du trenger å få tilsendt din oppdaterte medisinliste.
Under
Målet med vurderingen er å gi anbefalinger om ulike rehabiliteringstiltak.
Kartleggingen legger vekt på fysisk og kognitiv funksjon, psykisk helse, smerteproblematikk og hvordan eventuelt funksjonstap påvirker det daglige livet i hjem, arbeid og fritid.
Kartleggingen gjøres av et tverrfaglig team som kan bestå av lege, sykepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, logoped/spesialpedagog, psykolog og sosionom. Ved behov kan også andre faggrupper inngå. også andre faggrupper.
Du får veiledning vedrørende medisinsk behandling (bl.a. av spastisitet og urinveier), treningsprinsipper, belastningsskader og energiøkonomisering i et livsløpsperspektiv. Ved vurdering av det kognitive, vil du kunne få tips om eventuelle behov for tilpasninger og kompenserende strategier på.
Det oppfordres til egentrening.
Etter
Etter vurderingen får du og din fastlege/henvisende instans tilsendt epikrise. I tillegg får du en tverrfaglig rapport der vi beskriver din situasjon, inkludert tiltak og mål. Denne rapporten kan etter ditt samtykke også sendes direkte til oppfølgende instanser som for eksempel NAV eller kommunale tjenester.
Dersom det er uavklarte eller nyoppståtte problemstillinger du trenger hjelp med å ta stilling til, kan du bli henvist til en ny vurdering.
Vi tar kontakt med aktuelle samarbeidspartnere der det er behov for oppfølging.
Kontakt
Bygg 53, Moflata, i Skien
Rehabiliteringspoliklinikk
Bygg 53, Moflata, i Skien
Sykehuset Telemark, Ulefossvegen, Bygg 53, Moflata
3710 Skien