Brannskade - rehabilitering og etterbehandling , Porsgrunn
Alle større brannskader vil ha behov for oppfølging og etterbehandling for å sikre et best mulig sluttresultat.
Brannskader av et visst omfang og/eller dybde vil etterlate seg et behov for etterbehandling etter det akutte forløpet for å sikre at det endelige sluttresultatet blir så godt som mulig.
Ofte vil man etter den akutte behandlingen fremdeles ha en del sårproblemer og skjør hud som lett får nye sår. Dette vil gjerne trenge oppfølging i form av sårstell en periode etter det akutte sykehusoppholdet.
De fleste brannskader etterlater seg også ulike grader av arrdannelse. For å sikre at arrene blir så lite hemmende, og samtidig så lite estetisk skjemmende som mulig, er det nødvendig med nøye oppfølging, ofte med fokus på fysioterapi og kompresjonsbehandling i tiden etter skade.
Pasienter som har gjennomgått svært alvorlige og langvarige sykdomsforløp vil gjerne være svært svekket etter sykehusoppholdet, og vil ha behov for systematisk gjenopptrening i en rehabiliteringsinstitusjon eller lignende.
Henvisning og vurdering
De fleste pasienter som har gjennomgått behandling for brannskader vil bli henvist til videre oppfølging av sykehuset som har behandlet de.
Dersom man ikke har fått oppfølging i ettertid, kan man be fastlegen vurdere om man bør henvises til nærmeste avdeling som behandler brannskader, slik at man der kan finne ut som det er behov for etterbehandling.
Før
Man vil vanligvis bli innkalt til en time ved poliklinikk ved sykehus for vurdering av eventuell etterbehandling. Denne vurderingen blir gjort av lege som behandler brannskader, i noen tilfeller i samråd med fysioterapeut.
Utredning og planlegging av etterbehandling vil vanligvis bli avklart ved utskriving eller etter første kontrolltime på sykehuset. I noen tilfeller vil man justere planen for etterbehandling etter som tiden går, avhengig av om behovet endrer seg.
Under
Pasientar som har hatt store skadar vil gjerne ha behov for avansert rehabilitering og gjenopptrening. For ein del pasientar vil det vere aktuelt med opphald ved spesialiserte rehabiliteringsinstitusjonar. For andre vil det vere aktuelt med opptreningsopphald i regi av sjukehusavdelingar som driv med rehabilitering.
For nokre pasientar vil det vere meir aktuelt med opptreningsopphald ved sjukeheim i kortare eller lengre tid.
Atter andre vil kunne reise heim og gjennomføre opptrening med støtte frå heimesjukepleie og lokale fysioterapeutar.
Kompresjonsbehandling mot arrdanning
Dei fleste brannskadar vil i tillegg til dette ha behov for oppfølging av arr og arrkontrakturar. Alle større skadar etterlet seg arr. Dei fleste pasientar kor ein forventar ein del arrdanning vil vere aktuelle for kompresjonsbehandling. Det vil seie at ein nyttar komprimerande klesplagg for å best mogleg å halde arrvevet komprimert og slik unngå tjukke (hypertrofe) og stive (kontrakte) arr.
Ved utbreidde skadar er det ofte aktuelt å nytte skreddarsydde plagg, slik at dei gir god kompresjon over større område. Tilpassing og veiledning ved bruk at slike plagg vert oftast styrt av fysioterapeut med spesialkunnskap om etterbehandling av brannskadar. Ein nyttar gjerne denne forma for etterbehandling fram til arreaksjonen er gått over, det vil gjerne seie 1-2 år etter skadetidspunktet.
Etter
Behovet for etterbehandling og rehabilitering varierer mye utfra hvilken skade man har hatt og hvilke følgeskader man sitter igjen med. For noen er det nok med en enkel kontroll på sykehuset, mens andre trenger jevnlig oppfølging livet ut. For de fleste pasientene vil behandlingen være avsluttet 1-2 år etter skaden.
Etterbehandling og rehabilitering blir avsluttet når man mener man har oppnådd det man kan for å gjenvinne funksjon, og man har gjort det som er mulig for å gjøre arrene så bra som de kan bli.
Kontakt
Bygg 85 i Porsgrunn, hovedinngang
Plastikkirurgisk poliklinikk
Oppmøtested
Vi holder til på sykehusområdet i Porsgrunn, benytt hovedinngang. Henvend deg i hovedinngangens resepsjon dersom du trenger hjelp til å finne fram.
Åpningstider
- I dag 08:00 - 15:30
Bygg 85 i Porsgrunn, hovedinngang
Sykehuset Telemark, Aallsgate 41
3922 Porsgrunn