Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.
En blå sirkel med en hvit sirkel i midten
En blå sirkel med en hvit sirkel i midten

Gastronet

Resultater og årsrapporter

Registrering av kvalitetsindikatorer i Gastronet skal bidra til å kartlegge og stadig forbedre endoskopikvaliteten for den enkelte endoskopør og for hele avdelinger.

Resultater

Registrering av kvalitetsindikatorer i Gastronet skal bidra til å kartlegge og stadig forbedre endoskopikvaliteten for den enkelte endoskopør og for hele avdelinger. I utgangspunktet er registeret lagt opp slikt at endoskopørene kan sammenligne sine egne resultater med alle andre uten at identiteten er synlig for noen andre. Samtidig er resultater av endoskopisentrene tilgjengelig for alle som er interessert. Dette vil være til hjelp for benchmarking av resultatene for pasienter, ledere, administratorer og andre.

De foreliggende data må dog brukes kritisk før man trekker konklusjoner. Dekningsgraden generelt i Gastronet er relativt lav. Det er fortsatt enkelte endoskopisentre som ikke registrerer sine data i det hele tatt og andre registrerer høyst ufullstendig. Vi vet ingenting om kvaliteten på de undersøkelsene som ikke er registrert i Gastronet. Men – det er grunn til å tro at uønskete hendelser (mye smerter, komplikasjoner, ufullstendige undersøkelser) er overrepresentert i undersøkelser som ikke rapporteres Dette er vist i en publikasjon fra Gastronet (1).

Vi bør nok være spesielt kritiske når vi vurderer andelen ERCP-undersøkelser med rapporterte komplikasjoner. Det er god grunn til å anta at for eksempel antall post-ERCP pankreatitter er underestimert i Gastronet (2). Årsaken er at det er en tilleggsjobb å gå inn i journalene 30 dager etter undersøkelsen for å samle inn komplikasjonsdata. I en klinisk hverdag blir dette ofte nedprioritert. Samtidig er kvaliteten av registeret helt avhengig av en fullstendig og korrekt registrering.

Til tross for disse utilstrekkelighetene er Gastronet et verdifullt verktøy for den enkelte endoskopør til å kartlegge sin egen virksomhet og å sammenligne seg selv med andre. Vi jobber hardt med å forbedre datakvaliteten. Gastronet blir bedre jo bedre kvaliteten er på de data som legges inn i registeret.

  1. Hoff G, de Lange T, Bretthauer M, et al. Registration bias in a clinical quality register. Endosc Int Open 2019;7(1):E90-E98. doi: 10.1055/a-0806-7006
  2. Domagk D, Oppong KW, Aabakken L, et al. Performance measures for ERCP and endoscopic ultrasound: a European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) Quality Improvement Initiative. Endoscopy 2018;50(11):1116-27. doi: 10.1055/a-0749-8767

Rapporter og årsmøtereferater

      Resultater

      Se resultater fra registeret

      Gastronet
      PC med illustrasjon av grafer
      Sist oppdatert 08.01.2025