Arbeidsmedisinsk utredning
Arbeidsmedisinsk utredning går i hovedsak ut på å vurdere om du har sykdom som har oppstått som følge av påvirkninger i arbeidet du har eller at sykdommen har blitt forverret av denne påvirkningen.
Henvisning og vurdering
Både allmennpraktiserende leger, bedriftsleger, sykehusleger og privatpraktiserende spesialister kan henvise til arbeidsmedisinsk vurdering.
De vanligste sykdommer/tilstander som utredes ved avdelingen er:
- Ulike lungesykdommer (astma, KOLS m.m.) som kan skyldes eksponering i yrkeslivet
- Yrkesbetinget kreft
- Løsemiddelskade
- Arbeidsrelaterte hudplager
- Vibrasjonsskade (hånd-arm-vibrasjonssyndrom)
- Andre sykdommer med mistenkt arbeidsrelasjon
Vi utreder pasienter etter henvisning fra fastleger, bedriftsleger og sykehusleger. I tillegg mottar vi anmodninger om spesialisterklæring fra NAV og evt. forsikringsselskap.
Før
Dersom du tror at du har en arbeidsrelatert sykdom, kan du kontakte fastlegen din (eller en annen lege) som sammen med deg vurderer om det er riktig å sende en henvisning til arbeidsmedisinsk / yrkesmedisinsk avdeling.
Hvis vi ut fra henvisningen mener at vi kan hjelpe deg med spørsmålene, blir du innkalt til undersøkelse. Det er viktig at det i henvendelsen fra fastlegen kommer klart frem hva problemstillingen er.
Det er til stor hjelp om du før timen hos oss tenker nøye igjennom og gjerne skriver ned litt om din yrkeskarriere og eventuelle arbeidsmiljøpåvirkninger. Sammen med innkallingen får du et skjema der vi ber deg oppgi tidligere og nåværende arbeidsforhold.
Der det er aktuelt ber vi om at du tar med datablader (informasjon om farlige egenskaper ved et kjemikalium) og annen tilgjengelig informasjon om påvirkninger du har vært utsatt for.
Foretrekker du å fylle ut skjemaet digitalt, kan du laste ned spørreskjemaet til din PC og fylle det ut. Du må i så fall skrive det ut og ta det med til konsultasjonen, da vi pr i dag ikke har anledning til å motta pasientopplysninger på e-post.
I tillegg bes du lese gjennom, fylle ut og eventuelt signere de to samtykkeerklæringene som du får med innkallingsbrevet.
Undersøkelsene krever ingen forberedelser og du skal ta medisiner som vanlig. Du bør imidlertid ikke røyke en time før undersøkelsene gjøres.
Under
Utgreiinga skjer i form av ein time hos ein lege ved avdelinga, og i nokre tilfelle kan også yrkeshygienikar og/eller sjukepleiar vere med. Du blir intervjua om arbeidet ditt og påverkingar i arbeidet gjennom yrkeskarrieren din og aktuelle helseplager.
I nokre tilfelle er det aktuelt med legeundersøking, blodprøvar, og lungefunksjonsundersøking. Det kan også vere aktuelt med vidare undersøkingar på andre avdelingar på sjukehuset.
Dette er en tidkrevende oppgave og en konsultasjon kan vare i 1-3 timer.
Aktuelle tilleggsundersøkelser kan være:
Lungefunksjonstest - spirometri
Lungefunksjonstest, måling av diffusjonskapasitet (gassdiffusjon)
Sensibilitetstest, test av vibrasjonssans (vibrametri)
Kontakt
Bygg 6 i Skien
Arbeidsmedisinsk avdeling
Oppmøtested
Bygg 6 i Skien
Sykehuset Telemark, Ulefossvegen 56, bygg 6
3710 Skien
Åpningstider
- I dag 08:00 - 15:00