Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

PallSoft-studien

Lindrende strålebehandling til pasienter med uhelbredelig kreft

PallSoft er en randomisert studie som undersøker om én strålebehandling gir like god symptomlindring som fem strålebehandlinger hos pasienter med symptomgivende bløtdelssvulst i bekken. Videre vil bivirkninger og generell livskvalitet bli vurdert.

Om studien

Strålebehandling ved symptomgivende kreftsvulster gir ofte effektiv og skånsom lindring. Tidligere studier har vist at smerter som skyldes kreftsvulster i skjelettet lindres like effektivt ved kun en enkelt strålebehandling som ved flere strålebehandlinger, og at pasienter lever like lenge uavhengig av hvor mange strålebehandlinger de får.

Kreftsvulster som utgår fra bløtdeler i bekkenet gir ofte plagsomme symptomer i form av smerter, blødning, utflod/væsking eller avklemming av urinveier eller tarm. Vi har lang erfaring med at strålebehandling lindrer disse plagene godt, men vi mangler studier som har undersøkt hvor mange strålebehandlinger som er tilstrekkelig. Vi har derfor ingen enhetlige nasjonale retningslinjer for denne behandlingen i Norge, og pasienter behandles med et ulikt antall strålebehandlinger avhengig av hvilken kreftsykdom de har eller hvilket sykehus de behandles ved.

I denne studien ønsker vi å undersøke om den lindrende effekten av en enkelt strålebehandling (en høyere dose gitt på en dag) er like god som den lindrende effekten av fem strålebehandlinger (en lavere dose hver dag gitt på fem dager). Hvis studien viser at effektiv lindring oppnås ved en enkelt strålebehandling, vil fremtidige pasienter bruke mindre av sin tid på sykehuset. Den totale stråledosen som er gitt vil også være lavere, og pasienter kan derfor oppleve å få færre bivirkninger av strålebehandlingen.

Studien vil inkludere totalt 200 pasienter og planlegges gjennomført ved alle sykehus i Norge som alle tilbyr strålebehandling.   

Vitenskapelig tittel

Lindrende strålebehandling ved symptomatiske bløtdelssvulster i bekken

Les mer om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltakelse

Studien er åpen for rekruttering fra 01.11.2024 fram til 31.10.2028

Hvem kan delta?

Du kan melde interesse for studien gjennom din behandlende lege på kreftavdelingen eller via fastlege, kreftsykepleier eller andre kontaktpersoner i kommunen.

For at du skal bli vurdert som deltaker i en klinisk studie, må vanligvis din behandlende lege sende en forespørsel til det sykehuset som er ansvarlig for studien. Du må også passe inn i de kriteriene som forskerne har satt for å velge ut pasienter til sine studier.

 

Hva innebærer studien?

Din behandlende lege har vurdert at du vil kunne ha nytte av lindrende strålebehandling, og du vil motta denne strålebehandlingen uavhengig av om du blir med i studien eller ikke. Studien innebærer kun hvilket antall strålebehandlinger du skal motta.

Studien er randomisert, det vil si at en datamaskin tilfeldig fordeler deltakerne i to like store grupper. Du har like stor sjanse til å komme i begge gruppene, og verken du eller studieansvarlig personell kan påvirke hvilken gruppe du kommer i.

Hvis du kommer i gruppen som skal ha en enkelt strålebehandling vil strålebehandlingen gis på en dag. Hvis den symptomlindrende effekten ikke er god nok, vurdert etter fire uker, vil vi tilby deg ytterligere en strålebehandling. Hvis du kommer i gruppen som skal ha fem strålebehandlinger vil du få én strålebehandling daglig i fem påfølgende hverdager.

Strålebehandlingen vil bli gitt på en stråleterapiavdeling i din helseregion, og oppfølging i forbindelse med studien vil foregå der. Øvrig behandling av din kreftsykdom vil bli bestemt av din behandlingsansvarlige kreftlege lokalt, og vil være tilpasset din situasjon.

Forberedelser til strålebehandlingen og oppfølging i perioden du får strålebehandling vil være lik uavhengig om du blir med i studien eller ikke. Dersom du blir med i studien vil vi be deg om å svare på noen skjemaer vedrørende din helse og livskvalitet før du starter strålebehandlingen, etter fire uker,etter tre måneder og etter seks måneder. Skjemaene har samlet 25 spørsmål, tar 20 minutter å fylle ut, og vil gi oss viktig informasjon om effekt av strålebehandlingen og din generelle livskvalitet. Du kan velge om du vil fylle ut skjemaene digitalt eller på papir. Hvis du ønsker å fylle ut digitalt vil du få en påminnelse på SMS. Hvis du ønsker å fylle ut skjemaene på papir vil du få disse tilsendt i posten.

I studien vil vi innhente og registrere opplysninger om deg hentet fra din journal. Dette er opplysninger om din kreftsykdom, om selve strålebehandlingen, blodprøvesvar og generell sykdomsstatus. Vi vil også innhente vevsprøver fra kreftsvulsten og medisinske bilder som er tatt i forbindelse med tidligere utredning og behandling. Vi skal ikke ta nye vevsprøver eller medisinske bilder i forbindelse med denne studien. Vevprøver og bilder vil bli undersøkt med tanke om det er spesielle kjennetegn ved svulstene som kan ha sammenheng med hvor god effekt du har av strålebehandlingen.

Vær oppmerksom

Kommer du i gruppen som skal ha en enkelt strålebehandling vil du bruke mindre tid på sykehuset i forbindelse med strålebehandlingen. Den totale stråledosen som gis vil være lavere. Dette kan medføre at du får mindre bivirkninger, men gir også en risiko for dårligere effekt. Av den grunn vil du få tilbud om ytterligere en strålebehandling etter 4 uker hvis du, i samråd med oss, vurderer at effekten ikke er god nok.

Kommer du i gruppen som skal ha fem strålebehandlinger vil du bruke mer tid på sykehuset i forbindelse med strålebehandlingen. Du vil få en høyere total stråledose som kan ha en positiv effekt på hvor god symptomlindring som oppnås, og hvor lenge effekten varer, men du kan risikere flere bivirkninger under og etter strålebehandlingen.

Ved å bli med i studien vil du bidra til at vi får bedre kunnskap om hvordan vi best kan behandle fremtidige pasienter.

Kontaktinformasjon

Kontaktinformasjon:

Kjersti Skipar, kjeski@sthf.no

Harald Bull Ragnum, harrag@sthf.no

Samarbeidspartnere

Samarbeid med

  • Helse Bergen
  • Helse Møre og Romsdal
  • Helse Stavanger
  • Nordlandssykehuset
  • Oslo universitetssykehus
  • Sørlandet sykehus
  • St. Olavs hospital
  • Sykehuset Innlandet
  • Universitetssykehuset Nord-Norge
  • Vestre viken