Tolerability, safety and feasibility of metformin combined with chemoradiotherapy in patients with locally advanced cervical cancer: A phase II, randomized study
2025 Effekt av metformin i kombinasjon med strålebehandling ved lokalavansert livmorhalskreft- en randomisert intervensjonsstudie
Skipar K, Hompland T, Lund KV, Fjeldbo CS, Lindemann K, Hellebust TP, Lyng H, Bruheim K Acta Oncol. 2025 Mar 19:64:439-447
Pasienter med lokalavansert livmorhalskreft behandles med kurativ strålebehandling kombinert med cellegift. En tredjedel av pasientene får tilbakefall av sykdommen, og en betydelig andel kurerte pasienter lever med plagsomme, behandlingsrelaterte bivirkninger. Forbedringer av primærbehandlingen er derfor viktig og nødvendig.
Lav oksygenkonsentrasjon (hypoksi) i livmorhalssvulster medfører en mer aggressiv sykdomsbiologi, og hypoksiske svulster har en kjent resistens mot flere typer kreftbehandling, særlig strålebehandling. Hypoksi finnes i de fleste livmorhalssvulster, men opptrer i svært varierende grad. Behandling som retter seg mot å minke hypoksi vil derfor kunne bedre behandlingsresultatet for pasienter med betydelig hypoksiske svulster. For å kunne velge ut disse pasienten trenger vi anvendbare metoder for å måle hypoksi. Videre må den hypoksirettede behandlingen kunne kombineres med standard strålebehandling og cellegift uten at bivirkninger øker betydelig.
Metformin brukes til behandling av diabetes type 2, og er et medikament som gir lite bivirkninger. Det har vært økende interesse rundt medikamentet de siste årene grunnet en mulig rolle i kreftbehandling. Metformin kan påvirke kreftceller via mange mekanismer, hvor en av disse er å øke oksygenkonsentrasjon i svulsten.
Metformin er et tilgjengelig og billig medikament, og vil kunne bli benyttet også i fattige land hvor forekomst og dødelighet av livmorhalskreft er betydelig høyere enn i den vestlige del av verden.
Vi har gjennomført en klinisk intervensjonsstudie på pasienter med lokalavansert livmorhalskreft, hvor pasienter ble randomisert til å motta standard strålebehandling og cellegift med eller uten intervensjon med metformin. Oksygenkonsentrasjonen ble målt ved hjelp av MR-bilder og gensignaturer fra svulstbiopsier, og målinger ble utført på tre tidspunkt, to før og en mot slutten av strålebehandlingen. I den aktuelle artikkelen rapporterer vi på gjennomførbarhet av studiemetoden, samt toleranse og sikkerhet av intervensjonen. Forskningsresultatene er nylig publisert i tidsskriftet Acta Oncologica.
Totalt 41 pasienter ble randomisert i studien, med 23 og 18 pasienter i henholdsvis kontrollarm og intervensjonsarm. Alle pasienter fullførte planlagt strålebehandling. To pasienter fullførte ikke planlagt cellegift, men begge disse var i kontrollarmen. 98% av alle planlagt MR-undersøkelser og biopsitakinger ble gjennomført. Det var generelt en lav forekomst av alvorlige bivirkninger, og det var ingen forskjell mellom studiearmene.
Metformin i kombinasjon med strålebehandling og cellegift er derfor en godt tolerert behandling, og måling av hypoksi ved hjelp av MR og biopsier er gjennomførbart i klinisk praksis.
Den biologiske effekten av metformin er foreløpig er sparsomt dokumentert. Endring i hypoksi ble derfor fortløpende overvåket, dette for å sikre at det ikke forekom en uventet forverring i oksygenkonsentrasjonen, og dermed en potensielt dårligere effekt av strålebehandlingen. Metformin ga ingen økning i hypoksi. Videre analyser vil bestemme om metformin kan reduserer hypoksi, som er studiens primære endepunkt. Resultater på dette er forventet innenfor det neste året.
Kjersti Skipar