Performance of faecal immunochemical testing for colorectal cancer screening at varying positivity thresholds.
2024 Valg av terskelverdier for en positiv tarmscreeningtest betyr mye for forventet gevinst av screeningprogrammet.
Randel KR, Botteri E, de Lange T, Schult AL, Eskeland SL, El-Safadi B, Norvard ER, Bolstad N, Bretthauer M, Hoff G, Holme Ø. Alimentary Pharmacology & Therapeutics.. 2024 Oct 7.
De fleste vestlige land ha nå innført regionale eller nasjonale screeningprogram for tarmkreft. Den vanligste screeningmetoden er screening for usynlig blod i avføringen hvert annet år. De som avgir positiv test for blod i avføringen, anbefales undersøkelse av tykktarmen med et koloskop (en bøyelig slange med videokamera i tuppen for å inspisere slimhinnen i tarmen). Definisjonen av en positiv screeningtest varierer fra land til land. I Norge er terskelen for en positiv test satt ganske lavt (15 mikrogram blod per gram avføring – ug/g). Litt spor av usynlig blod på en slik test regnes som normalt – altså negativ test.
I dette screeningprosjektet har vi undersøkt hvor mange tilfeller av tarmkreft som ikke ville ha ført til koloskopi og påvisning av kreftsvulsten hvis vi hadde satt terskelen for en positiv test høyere, f.eks. på nivået i Danmark (20ug/g), Nederland (47 ug/g), Skottland (80 ug/g), England (120 ug/g) eller Wales (150 ug/g).
Med norsk terskelverdi påviste vi 203 tilfeller av tarmkreft og 1119 tilfeller av «avanserte adenomer», dvs. polypper med høy risiko for å utvikle seg til kreft. Med økende terskelverdi kunne vi ha greid oss med betydelig mindre kapasitet på koloskopiundersøkelser, men færre krefttilfeller ville ha blitt påvist. Hvis vi hadde valgt 150 ug/g som terskelverdi, ville vi ha oversett 89 tilfeller av tarmkreft og 774 tilfeller av avansert adenom.
Tilrettelegging av et screeningprogram i forhold til koloskopikapasitet krever bevisstgjøring og informasjon til publikum om gevinst ved den spesifikke terskelverdien som er valgt.
Geir Hoff
Doi: 10.1111/apt.18314