Environmental exposures and fecundability: The Norwegian Mother, Father, and Child Cohort study
2024 Miljøfaktorers sammenheng med redusert sjanse for å bli gravid.
Grindstad T, Håberg SE, Basso O, Hanevik HI, Caspersen IH, Arge LA, Ramlau-Hansen CH, Myrskyla M, Magnus MC Int J Hyg Environ Health. 2025 Jan:263:114492
Den biologiske evnen som den enkelte kvinne har til å bli gravid kalles fekundabilitet. Ulike faktorer påvirker fekundabiliteten, og i denne studien har vi sett på sammenhengen mellom eksponering for forskjellige miljøfaktorer og evne til å bli gravid. Datamaterialet som studien bygger på er fra den norske Mor-Far-Barn-undersøkelsen, der 64 942 kvinner og 53 219 menn svarte på spørsmål om hvilke miljøfaktorer de var eksponert for i tiden før de ble gravide sammen.
Fekundabiliteten ble målt som hvor mange måneder med regelmessig ubeskyttet samleie det tok å bli gravid. Vi fant at kvinner som hadde vært eksponert for plantevernmidler brukte lenger tid på å bli gravide enn kontrollgruppen. Det samme gjaldt for kvinner som hadde flere eksponeringer for kjemikalier brukt til å fremkalle fotografier. Noe overraskende fant vi også at det var en noe høyere fekundabilitet hos kvinner og menn som hadde vært eksponert for desinfeksjonsmidler i tiden fram mot svangerskapet. En svakhet med studien er at den bygger på deltakerne sin egenrapportering av hva de var eksponert for, og slik egenrapportering er ikke alltid nøyaktig. På den annen side har studien en styrke i at den har data fra et stort antall deltakere.
Hans Ivar Hanevik