Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

2024 Erfaringsbasert master i klinisk farmasi – en kartleggingsstudie

Mathiesen L, Blix HS, Molden E, Kersten H, Trapnes E, Bergan S, Viktil KK. Norsk Farmaceutisk Tidsskrift 2024; 2: 32–6

De siste 40-50 årene har farmasøytenes oppgaver endret seg fra å være legemiddelfokusert til å bli mer pasientrettet. Fra 2013 har også opptak og gjennomføring av mastergradsstudiet i klinisk farmasi ved Universitetet i Oslo blitt endret. Nå kreves det minst 2 års yrkeserfaring før opptak, og studiet er mer fleksibelt med individuell progresjon, i motsetning til den tidligere faste tidsrammen på 2 ½ år. Hovedmålet med mastergraden er å sikre kvalitet i legemiddelbruk for hver enkelt pasient.

Studien hadde som mål å kartlegge bakgrunn og arbeidserfaring for farmasøyter som har gjennomført mastergradsprogrammet, samt å undersøke hvordan arbeidsoppgavene deres har endret seg etter fullført utdanning. Undersøkelsen ble gjennomført som en spørreundersøkelse i 2022, hvor 92 farmasøyter ble invitert til å delta. Av disse svarte 82 på undersøkelsen, hvorav 53 hadde fullført mastergradsstudiet og 29 var i gang med det.

Resultatene viste at 46 av de 53 som hadde fullført studiet (93%) utførte klinisk farmasøytiske oppgaver etter endt utdanning, sammenlignet med 30 (62%) som hadde slike oppgaver før studiet.

En mulig konklusjon er at ser det ut til å være en klar sammenheng mellom gjennomført mastergradsstudie med fokus på pasientrettet klinisk farmasi og faktisk engasjement i denne typen arbeid etter utdanningen.

Hege Kersten

Link Artikkel

 

Sist oppdatert 02.01.2025