Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Occupational exposure and new-onset asthma in the population-based Telemark study: a five-year follow-up.

2024 Eksponering i arbeid og nyoppstått astma i en populasjonsbasert studie fra Telemark: fem års oppfølgning.

Zivadinovic N, Jaioun K, Klepaker G, Wagstaff A, Torén K, Henneberger PK, Kongerud J, Abrahamsen R, Fell AKM BMJ Open. 2024 Sep 13;14(9):e090131.

I følge Verdens helse organisasjon (WHO) er det 262 millioner mennesker i verden som har astma og hvert år øker tallet med ca. 3% nye astma tilfeller. Astma er en heterogen sykdom og det er identifisert flere risikofaktorer som kan medføre utvikling av astma. Selv om genetisk disposisjon, atopi og familiær historie kan spille en viktig rolle er det mange risikofaktorer som kan knyttes til eksponering på arbeidsplassen og i fritiden. Studier har vist at ca. 15 % av alle nye astmatilfeller som har oppstått i voksen alder kan ha sammenheng med eksponering i arbeid. Historisk har man hatt mest fokus på eksponering for allergener på arbeidsplassen, men det er i senere tid dokumentert at gjentatt eksponering for luftveisirritanter, også i lave doser, kan medføre en økt risiko. Analyse av data fra longitudinelle studier om arbeidsrelatert astma i de siste 20 år har konkludert med en tilskrivbar sykdomsbyrde (PAF) på 16 %, noe som beskriver hvor mange nye astma tilfeller som kunne vært unngått hvis man teoretisk kunne fjerne eksponeringen.

Denne prospektive, populasjonsbaserte studien har hatt som mål om å undersøke astmainsidens (nyoppstått astma) i løpet av en fem års periode i en tilfeldig utvalg av en populasjon fra Telemark. Studien har også hatt som mål å undersøke eksponeringsfaktorer på arbeidsplassen som kan være risikofaktorer for utvikling av astma i Telemark.

Vår studie finner en astmainsidens på 3.7 % i løpet av en 5-års periode. Resultatene viser også økt risiko for astmautvikling ved gjentatte eksponeringer for høye topper av irritanter, eksponering for mugg og fuktighet i lokalet, og kulde på arbeidsplassen. Vårt funn, med en tilskrivbar sykdomsbyrde på 17 % for en samlet eksponering for damp, gass, støv og røyk (VGDF), viser at man fortsatt bør ha fokus på forebyggende tiltak på arbeidsplassen for å unngå nye astmatilfeller.

 

Nikola Zivadinovic

Link PubMed

Doi: 10.1136/bmjopen-2024-090131

Sist oppdatert 23.09.2024