Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Zopiclone versus placebo for short‑term treatment of insomnia in patients with advanced cancer—a double‑blind, randomized placebo‑controlled clinical multicenter phase IV trial

2022 - Har Zopiklone effekt for søvnløshet hos alvorlig syke kreftpasienter? En randomisert placebokontrollert studie.

Jakobsen G, Sjue K, Paulsen Ø, Kaasa S, Hjermstad MJ, Klepstad P Support Care Cancer. 2022 Dec 19

Søvnløshet er et hyppig forekommende symptom hos pasienter med langtkommet kreftsykdom. Med pasientenes samtykke fikk pasientene i denne studien ved loddtrekning (randomisering) tildelt enten sovemedisinen zopiklone eller en inaktiv «narretablett» (placebo) i seks netter. Alle pasientene hadde kreftsykdom med spredning og søvnløshet. 39 pasienter fullførte studien.

Pasientene vurderte selv søvnkvaliteten ved hjelp av et skåringsskjema med skala fra 0 (best mulige søvnkvalitet) til 10 (verst tenkelig).  Zopiklone-gruppen oppnådde gjennomsnittlig vesentlig bedre søvnkvalitet (skåring 2,9 siste av 6 netter) sammenlignet med placebogruppen som skåret 4.5 på søvnkvalitet. Trass i at 278 pasienter var mulige kandidater for inklusjon i studien, kunne bare 41 inkluderes, 39 av disse fullførte studien. Vi greide ikke å rekruttere det beregnede nødvendige antall på 66 pasienter.

Arbeidets bidrag til kunnskapsøkning:

Studien er en godt gjennomført randomisert placebokontrollert studie som indikerer at korttids behandling med zopiklone forbedrer selvrapportert søvnkvalitet hos alvorlig syke kreftpasienter. Den demonstrerer også at det kan være krevende å gjennomføre studier for denne pasientgruppen.

​Konsekvenser og overføringsverdi: 

Studien viser at behandling med zopiclone forbedrer redusert søvnkvalitet hos alvorlig syke kreftpasienter. En signifikant effekt i en liten studie kan tyde på at effekten er relativt stor. Samtidig er usikkerheten større i en liten studie som ikke har klart å rekruttere det forhåndsberegnete antall deltagere.

Studien er for liten og av for kort varighet til å kunne si noe om eventuelle bivirkninger av sovemedisinene. 


Ørnulf Paulsen

Doi: 10.1007/s00520-022-07537-x



Sist oppdatert 21.09.2023