Rehabilitering i Sykehuset Telemark: ABC er utviklet i akuttsykehuset STHF. Rehabiliteringsavdelingen ved STHF har blant annet et tilbud for tidlig kompleks rehabilitering. Pasientgrunnlaget består av hjerneslag, hodeskader, intensiv-overlevere etter ulike sykdom og skade eks. infeksjoner/hjertestans/ komplikasjoner ved alvorlig sykdom, ryggmargsskade, etc., hvor behovene for sykehuskompetanse fortsatt er stor, men hvor det er viktig å komme tidlig i gang med tverrfaglig rehabiliteringsinnsats. Pasientene drar ofte videre til spesialisert rehabilitering eller kommunal oppfølging/ rehabilitering i etterkant.
Ambisjonen med sjekklisten har vært å kartlegge pasienter på en lik og systematisk måte ved henvendelser/ tilsyn. ABC er et verktøy for mer åpenhet rundt hva vi legger vekt på i videre rehabiliteringstiltak for pasient, pårørende og kollegaer.
Revisjoner og erfaringer: ABC har gradvis blitt utviklet siden 2009, og har blitt revidert en rekke ganger. Det tverrfaglige rehabiliteringsteamet har deltatt i utviklingsarbeidet. ABC er også brukt på alle pasienter med nye hjerneslag i sykehusets slagavdeling siden 2018. Vi har hatt dialog og erfaringsutvekslinger med en «Quest back undersøkelse» (2019) hvor Sykehuset i Vestfold deltok.
Sjekklisten har også blitt testet ut i slagenheten ved Sykehuset i Østfold, hvor det i mindre grad finnes tilbud om rehabilitering i sykehuset
Sentrale interne aktører som har bidratt i utviklingen av ABC sjekkliste er Ottar Berg, Nasira Khalid, Nina Mc Neill, Thomas Lie, Gro Aasland og Caroline Torskog.
Nasjonal kompetansetjeneste for rehabilitering (RKR), med Stein Arne Rimehaug i spissen har bidratt, spesielt for å sammenligne ABC opp mot andre aktuelle kliniske verktøy.
ABC-sjekkliste har blitt løftet frem i forbindelse med Covid- 19 og tidlig-rehabilitering, i regi av Helse Sør-Øst. I dette arbeidet er det gjort en revisjon av ABC.
Ved utviklingen av et rehabiliteringsregister, vil det komme flere scoringsverktøy som kan komplettere ABC-sjekklisten.
- Noen pasienter er «for dårlige» og det er ikke mye å hente akkurat nå ved videre tverrfaglige rehabiliteringstiltak? Hva kjennetegner disse pasientene?
- Andre har såpass små utfall og følger av akutt sykdom/ skade at det ikke er nødvendig med videre tverrfaglige rehabiliteringstiltak? Hva kjennetegner de pasientene som er «for lette»?
- Hva kjennetegner de som er «egnede» for videre tverrfaglige rehabiliteringstiltak, og hvordan skal vi jobbe med disse pasientene ut fra samlet kompleksitet?