IBS
Irritabel tarm-syndrom
Irritabel tarm-syndrom (IBS) er kjennetegnet av magesmerter ved endringer i avføringsmønsteret. Noen opplever plager med forstoppelse eller diaré. Noen har et vekslende og uforutsigbart avføringsmønster. Sykdommen er ikke farlig, men den kan være svært plagsom i dagliglivet og sette begrensninger for livsutfoldelsen. Tilstanden er kronisk dersom den har vart i over et halvt år. Alvorlighetsgraden varierer betydelig fra person til person. IBS rammer omtrent 15 av 100 i befolkningen.
Henvisning og vurdering
De fleste pasientene med IBS kan følges opp hos fastlegen og trenger ikke behandling eller utredning på sykehus. Noen pasienter opplever alvorlige plager og har derfor behov for vurdering hos spesialist. Før man henvises, anbefales det at grunnleggende utredning er utført, og dette bør det opplyses om i henvisningen fra fastlegen.
Før
Utredning hos spesialist har som mål å utelukke annen tarmsykdom, som betennelse i tarmveggen «kolitt»), eller cøliaki. Hvis vanlig behandling hos fastlegen ikke hjelper tilstrekkelig, kan han/hun også velge å henvise for vurdering av behandlingstiltak hos spesialist.
Det vanligste er at fastlegen henviser for gastroskopi med prøvetaking fra tynntarmen eller til koloskopi med prøvetaking fra tykktarmen. Oversikt over undersøkelser som kan være aktuelle under utredningen:
Avføringsprøve til calprotectin-undersøkelse og/eller elastase/lipase-undersøkelse
Irritabel tarm utredes nesten alltid poliklinisk, det vil si at du kommer til en poliklinikk og reiser hjem i etterkant.
Under
Kostråd
Noen pasienter kan ha nytte av å følge dietten FODMAP-redusert kost. Den er utviklet av ernæringsfysiologer med god kjennskap til IBS. Men dietten lav FODMAP-kost er ikke anbefalt for alle pasienter med IBS. Det er derfor viktig at alle endringer av kostvaner/dietter skjer i samråd med helsepersonell som kjenner din situasjon og sykehistorie.
Les mer om FODMAP på nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer
Kliniske studier
1 klinisk studie er åpen for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
Se flere kliniske studierEtter
Den videre oppfølgingen vil skje hos fastlegen.
Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle tarmsykdommer har utviklet tiltak som har vist seg å være gunstig for pasienter med IBS.
Mage- tarmskole
- Pasienter i hele Norge med IBS diagnose
- Du må være over 18 år
- Beherske norsk
- Ha mulighet til å logge seg inn med digital identitet (eks. Bank-ID), Du vil få tilgang via en egen innloggingskode.
Les mer om irritabel tarmsyndrom på nettsiden til Nasjonal kompetansetjeneste for tarmsykdommer
Kurstilbud
Vi tilbyr pasientkurs til pasienter med IBS. Kurset omfatter informasjon og erfaringsutveksling med andre med samme funksjonsforstyrrelse. Dette gjennomføres ca. 4-5 ganger per år og er et dagskurs.
Fastlegen eller gastroenterolog kan, etter at diagnosen er stilt, henvise pasienter til kurset.