Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Seksuelle overgrep av barn og unge – medisinsk undersøkelse

Et barn eller en ungdom som har vært utsatt for seksuelle overgrep, eller hvor det foreligger mistanke om at overgrep har funnet sted kan trenge en medisinsk undersøkelse. Undersøkelsen av barnets underliv blir gjort som en del av en hel kroppsundersøkelse.

Om undersøkelsen

Barnet blir undersøkt fra topp til tå. Undersøkelsen hjelper oss med å oppdage og behandle medisinske problemer. Den kan også gi barn og foresatte en forsikring om at barnets kropp er «frisk», uansett hva som har hendt.

En medisinsk undersøkelse er nødvendig for å

  • oppdage gamle og nye skader
  • oppdage eventuelle gynekologiske sykdommer som årsak til barnets plager
  • teste for eventuelle seksuelt overførbare sykdommer
  • oppdage en mulig graviditet

Undersøkelsen krever spesiell kunnskap om hvordan barn og unge opplever seksuelle overgrep så vel som kunnskap om hvordan man utfører undersøkelsen. Undersøkelsen skal derfor gjøres i spesialisthelsetjenesten og ikke hos fastlegen.

Henvisning sendes elektronisk eller per post til:

Sykehuset Telemark
Barnepoliklinikken
Postboks 2900 Kjørbekk
3710 Skien

Sjekklisten nedenfor er en generell huskeliste ved utfylling av henvisninger til sykehuset:
  • Pasientens navn, fødselsnummer, korrekt adresse og telefonnummer, evt navn på foresatte.
  • Legens navn, adresse og telefonnummer.
  • Anamnese og kliniske funn. Klar bestilling: hva ønskes utredet/behandlet og hvorfor.
  • Svar på relevante supplerende og tidligere undersøkelser: blodprøver, radiologiske og histologiske undersøkelser, operasjonsbeskrivelse, epikriser mv.
  • Trenger pasienten tolk? Presiser hvilket språk.
  • Har pasienten vært i utlandet og hatt kontakt med sykehus/lege? MRSA prøve må tas før pasienten kommer til oss.
  • Pass på at oversikt over legemidler i bruk er oppdatert. Den kommer automatisk med ved bruk av henvisningsmalen i EPJ.
  • Pasienten skal ha med seg siste oppdaterte liste over legemidler i bruk ved frammøte på sykehuset.
  • Bruk adresser som er oppgitt i sentralt adresseregister. Ikke send henvisninger direkte til navngitte leger.
  • Ved henvisning til undersøkelser som man antar vil kreve narkose (eks.: MR barn, Gastro-koloskopier osv), er det særdeles viktig å gi fullstendige kliniske opplysninger, oppdatert medikamentliste, informasjon om allergier/CAVE og pasientens aktuelle høyde, vekt, blodtrykk og hjertefrekvens.

Se også "Den gode henvisning" - nasjonal veileder fra Helsedirektoratet


Før

Vi tilbyr informasjon og hjelpetiltak og gjør alt vi kan for at barnet skal føle seg så trygg som mulig både før, under og etter undersøkelsen. Legen snakker med dere både før og etter undersøkelsen. Vi forklarer hva som skal skje og viser dere utstyret vi bruker. Det er lurt å være så godt forberedt som mulig. Ring oss gjerne i forkant av undersøkelsen for å få hjelp til hvordan dere skal forklare barnet hva undersøkelsen går ut på, og hvorfor den skal gjøres.

 

Ved mistanke om seksuelle overgrep blir du henvist til sykehuset av fastlege eller legevakt.

Under

Undersøkelsen av barnets underliv er bare en del av en hel kroppsundersøkelse. Vi gjør først en vanlig medisinsk undersøkelse, hvor vi blant annet lytter på barnets hjerte og lunger, kjenner på magen og ser over hele barnet fra topp til tå.

Ved undersøkelsen av underlivet ligger barnet på en vanlig undersøkelsesbenk. Barnet ligger på ryggen med knærne bøyd og ut til siden. Foresatte kan sitte bak barnet og støtte det hvis dere ønsker det.

Kun ved undersøkelse av de aller eldste ungdommene (jenter), bruker vi benholdere. Under undersøkelsen bruker vi et kolposkop. Det ser ut som et stort mikroskop og virker som et forstørrelsesglass med lampe som hjelper legen til å oppdage selv de minste skader. Skopet berører ikke huden, men lyser på barnets underliv. Kolposkopet er tilknyttet en TV-skjerm slik at både dere og barnet kan se hva som skjer.

Muligheten til å se hva som skjer, kan gi barnet en følelse av medvirkning og kontroll, noe som kan hjelpe barnet med å slappe av. Utstyret har også mulighet til å dokumentere funnene.

Ved undersøkelsen vil legen dra litt i pikens ytre kjønnslepper for å få sett inn mot skjeden og slimhinnekransen som ligger ved skjedeåpningen. Hos piker som ikke har kommet i puberteten gjør vi ikke innvendig undersøkelse. Hvis hun har fått sin første menstruasjon, bruker vi eventuelt gynekologiske instrumenter spesielt tilpasset unge.

Hos gutter drar vi forhuden litt tilbake der dette er mulig.

Det vil bli tatt virus- og bakterieprøver av alle barn som blir undersøkt. Dette gjøres ved at en Q-tips liknende pinne føres forsiktig inn i skjedeåpning/penisavstryk. Vi tar også samme prøve fra analåpning og munnhule.

Noen barn og unge trenger også å få tatt en blodprøve for å sjekke medisinske årsaker til deres symptomer, samt enkelte seksuelt overførbare sykdommer.

Gjør det vondt?

Undersøkelsen gir sjelden noe fysisk ubehag. Barnet vil hele tiden bli forklart hva som skal skje, og vi oppfordrer barnet til å stille spørsmål og fortelle om det er noe det er redd eller bekymret for. Prøvetakingen til virus og bakterier, opplever noen som litt ubehagelig. Det tar bare noen sekunder, og vår erfaring er at hvis barnet forstår hva som skal skje og har en følelse av medvirkning mestres undersøkelsen bra. Hvis barnet ikke vil undersøkes, venter vi med undersøkelsen til senere, når dette er mulig.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Vi setter alltid av en klokketime til hele undersøkelsen. Undersøkelsen av underlivet tar i teorien kun få minutter, men vi er opptatt av at barnet skal føle seg trygt og ivaretatt, og det tar ofte litt tid.

Ofte stilte spørsmål

Vil legen kunne se om det har vært vaginal penetrasjon?

Dette er en veldig vanlig bekymring hos foresatte. Hos et barn som ikke har fått sin første menstruasjon, vil denne undersøkelsen noen ganger kunne vise om det har vært inntrengning i skjeden, men som oftest er det sjelden man ser noen forandringer i det hele tatt. Hos ungdom er penetrerende overgrep vanskelig å oppdage.

Kan man bli undersøkt av en dame (eller mann hvis man er gutt)?

Hos oss jobber det både kvinnelige og mannlige leger. Ved sterkt ønske om kvinnelig/mannlig lege, prøver vi så langt det lar seg gjøre å skaffe dette.

Etter

Rett etter undersøkelsen får dere informasjon om resultatet av undersøkelsen. Resultatet av mikrobiologiske prøver som er tatt tar det ofte i overkant av en uke før man har svar på. Det er ikke nødvendig med noen forholdsregler i etterkant av undersøkelsen.

De medisinske funnene og evalueringen av disse er veldig viktig. Eventuelle skader og sykdommer vil bli behandlet og fulgt opp etter undersøkelsen. Det vil bli skrevet en detaljert rapport til dem som har henvist barnet til undersøkelse. Noen barn trenger å komme til en medisinsk kontroll. Hvis det blir oppdaget en infeksjon, vil barnet bli behandlet og fulgt opp så lenge det trengs. Heldigvis er sjansen for at et barn blir smittet av en seksuelt overførbar sykdom veldig liten.

Det er også viktig at barnet blir evaluert og behandlet av en spesialist i psykisk helse for å få bearbeidet eventuelle følelsesmessige problemer og bekymringer. Vi kan i enkelte tilfeller tilby kortvarig oppfølging inntil lokalt hjelpeapparat er på plass, og være behjelpelige med henvisning til de rette instanser. Vi kan også samarbeide ved å stille som vitne ved eventuelle rettssaker.

Vær oppmerksom

Enkelte barn utsatt for seksuelle overgrep kan få opp igjen tanker og minner knyttet til overgrepet etter en undersøkelse.

Det kan være lurt at de voksne rundt barnet er klar over hva barnet har vært igjennom og legger til rette for at barnet også de påfølgende dagene kan snakke om hvordan hun/han har det.

Kontakt

Bygg 58, akuttmottak i Skien Barne og ungdomspoliklinikken Skien

Kontakt Barne og ungdomspoliklinikken Skien

Oppmøtested

Skien, Ulefossvegen 55, sykehusområde sør.  
Benytt hovedinngang. Du finner oss i 2. etasje. 

Ved øyeblikkelig hjelp er oppmøtested i Akuttsenter.

Akuttmottaket i Skien

Bygg 58, akuttmottak i Skien

Sykehuset Telemark, Ulefossvegen 55

3710 Skien

Transport

​For pasienter gjelder spesielle regler for transport.

Ta kontakt med Kjørekontoret for pasientreiser på telefon 05515, for informasjon om reiser med rekvisisjon.

Helseekspressen

Se rutetider for Helseekspressen på helsenorge.no/pasientreiser/om/helseekspressen

Nettbuss har avganger fra Landmannstorvet i Skien og fra jernbanestasjonen. 

Nettbuss ved lokal rute M3 stopper i Ulefossvegen, midt mellom somatisk og psykiatrisk side ved sykehuset i Skien.

Farte, Nor-Way Bussekspress og Vy har flere avganger som stopper ved sykehuset. For mer informasjon om rutegående tilbud, bruk reiseplanleggeren til:

Farte

Nor-Way

 Vy

 

Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter.

Se informasjon på www.helsenorge.no/pasientreiser om rettigheter og hvordan søke om dekning av reiseutgifter, eventuelt få rekvirert transport dersom du har krav på dette. 

Helseekspressen er Pasientreisers transporttilbud på strekningen fra Telemark gjennom Vestfold til Oslo, for de pasientene som har helsemessig behov for tilrettelagt transport, og som har rekvisisjon for reisen. 

Se rutetider på helsenorge.no 

Les mer om pasientreiser og Helseekspressen på om pasientreisetilbudet

 

 

Praktisk informasjon

I Skien er det kafé og kiosk i vestibylen, inngang via hovedresepsjonen.

Det er mulig å betale med Vipps.​

Ordinær åpningstid 

​​Mandag – fredag kl. 08:00 – 19:00, alle hverdager

Lørdag og søndag:​ kl. 11:00 - 18:00

Helligdager/røde dager: kl. 09:00 - 16:00​

Avvikende åpningstid jul og nyttår 2024/2025

Julaften, 24. desember: klokken 09:00 - 13:00

1.juledag, 25. desember: klokken 09:00 - 15:00

2.juledag, 26. desember: klokken 09:00 - 15:00

Romjul, 27. desember - 30. desember: klokken 10:00 - 18:00

Nyttårsaften, 31. desember: klokken 09:00 - 13:00

1.nyttårsdag, 1. januar 2025: klokken 09:00 - 15:00

Mandag - fredag: kl.08.00 - 14.00.
Lørdag, søndag og helligdager/røde dager: Stengt.​

Det er mulig å betale med Vipps.

 

​Kartutsnittet er hentet fra google maps og påført byggnummer. Se også kart på google maps.

 

Kart over sykehusområdet i Skien, sør for Ulefossvegen med byggnr og parkering inntegnet.



 

​På sykehusområdet i Skien er det flere parkeringsområder.

Se oversikt over områdene på www.sthf.no/praktisk-informasjon/parkeringsomrader-i-skien

​Sykehuset Telemark oppfordrer alle besøkende om å lese skiltingen ved parkeringen nøye.

Det er Aimo Park som driver parkeringsordningen i Skien, i Porsgrunn er det Park nordic. 

​Priser i Skien​ og Porsgrunn

kr 9 per påbegynt halvtime.

kr 85 per døgn.

Ved behov for lengre opphold kan du kjøpe parkering for inntil 14 dager. Dette koster 340 kroner.Se mer informasjon 14 dagers parkering lenger ned på siden.

Du må betale parkeringsavgift på hverdager, mandag til fredag, hele døgnet. Det er gratis parkering i helgene, fra fredag kl. 24.00 til søndag kl. 24.00. Det er også gratis parkering på helligdager og offentlige høytidsdager.​

​Betalingsordning i Skien 

Kjøretøyets registreringsnummer blir registrert av et kamera ved all inn- og utkjøring til sykehusområdet i Skien. Det innebærer at du ikke trenger å registrere kjøretøyets registreringsnummer når du parkerer. 
​Det er gebyr for alle kjøretøy med registreringsskilt. Det betyr at det også er gebyr for parkering av motorsykler og mopeder.​
 

Inntil 14-dagers parkering

​I Skien kan du enten henvende deg i hovedresepsjonen og betale der.  Eller du kan benytte EasyPark-appen. Etter å ha startet en parkering i appen kan du velge takstprodukt 486810 i appen.​


Skilt som viser de ulike betalingsordningene
 
Betal til betalingsautomat ved avreise
Ved bruk av parkeringsautomaten må du registrere kjøretøyets​ registreringsnummer når du skal dra fra sykehuset.​ 
 
Betaling på nett ​

Betal via nettsiden, Online betaling, innen 48 timer.

 
Faktura
Hvis du ikke betaler til automat eller på nett innen 48 timer, vil du få faktura i posten for den tiden du har parkert, samt et fakturagebyr på 49 kroner.
 
Automatisk betaling  
Registrer deg og ditt kjøretøy for automatisk trekk​ for raskere og enklere parkering. Påløpt avgift trekkes automatisk på registrert betalingskort ved utkjøring.
 
Betaling via app
Benytt app fra Aimo Park eller EasyPark. Husk å aktivere kameraparkering i "appen".
Mer om Aimo Park
Se Aimo parks​ nettside​​ om parkeringsordningen ved Sykehuset Telemark i Skien.
 
​Ved denne løsningen vil ingen få parkeringsbøter på grunn av manglende betaling. 
 

​Betalingsordning i Porsgrunn 

​Du må registrere bilens registreringsnummer i betalingsautomaten når du parkerer. 

Ved bruk av kort betaler du kun for tiden du har stått parkert, dersom kortet settes inn i automaten igjen før du drar fra parkeringen. 

Når du blir bedt om det må du registrere bilens registreringsnummer i betalingsautomaten. ​

Det er også mulig å benytte en parkeringsapp på mobil. ​​​

​El-bil

Det er ladeplasser for el-bil på parkeringsplassen ved Tannklinikken i Skien. Ladestasjonene er eid og drevet av det eksterne firmaet Fortum.

​​MC og moped

MC og moped må benytte samme parkeringstilbud som for bil.

​Blodgivere

Det er gratis parkering for blodgivere på reserverte plasser. Du må registrere bilnummeret når du kommer til blodbanken for å få gratis parkering. 

​Forflytningshemmede

Forflytningshemmede parkerer gratis, med parkeringskort fra kommunen.

Det er kameraregistrering av bilens registreringsnummer i Skien. Eventuelle parkeringstillatelser for forflytningshemmede (HC-bevis) blir ikke registrert av kamera. Pasienter og besøkende må derfor vise fram HC-kort i hovedekspedisjonen, eller ved annet oppmøtested, for å få fritak for avgift.​

​Andre unntak fra avgift i Skien

Drosjer 

​Drosjene skal ikke betale avgift dersom levering og henting av passasjerer skjer i løpet av tjue minutter. Drosjene må betale avgift hvis de er innenfor kamerasonen i mer enn tjue minutter (karenstid).​

​​​Vareleveranse til hovedlager 

Dette skjer utenfor kamerasonen, og de slipper derfor avgift.

​Avfallshenting og gassleveranse

Disse slipper avgift hvis de kjører inn og ut av kamerasonen i løpet av tjue minutter.​

​Tilgang til internett på sykehuset får du via trådløs tilkobling (wifi). Du må velge "SykehusGjest" som nettverk.

​Sykehusapoteket i Skien holder til i underetg. i bygg 54.

Det er egne parkeringsplasser på utsiden.

Se nettsiden til sykehusapotekene: www.sykehusapotekene.no/steder/skien

​Denne informasjonen er til deg som har barn eller unge i familien. Du er kanskje pasient, pårørende eller forelder til et sykt barn som har søsken.

Les mer om vårt tilbud til barn som pårørende

​Egenandeler kan betales i hovedekspedisjonen, eller du kan få med deg en giro.

På sykehuset, hos lege og i forbindelse med radiologisk undersøkelse, må du som pasient betale egenandel, opp til frikortgrensen. Med frikort slipper du å betale egenandel ved behandling i inneværende kalenderår.

Merk: Dersom du blir innlagt samme døgn som konsultasjonen og den radiologiske undersøkelsen, betaler du ikke egenandel(er).
Noen pasientgrupper er fritatt for å betale egenandel. Det gjelder blant annet ved:

  • undersøkelse og behandling i forbindelse med graviditet og fødsel
  • Undersøkelse og behandling av barn under 16 år
  • psykiatrisk behandling av barn og ungdom under 18 år
  • yrkesskade
  • allmennfarlige smittsomme sykdommer

Dersom du blir syk og ikke kan møte til time bes du om å ta kontakt senest dagen før avtalen. Hvis du ikke gjør dette blir du belastet med gebyr for denne timen, også dersom du er fritatt for egenandel.

​En del pasienter reagerer allergisk på blomster og parfyme. Vi ber om at du tar hensyn til dette. 

​Du får dekket deler av dine utgifter ved behandling hos lege, på poliklinikken eller andre behandlingsinstitusjoner, men du må betale en egenandel. Det er ulike egenandeler avhengig av type helsetjeneste. ​

Frikort for helsetjenester får du når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. 

Ved manglende oppmøte hvor du ikke har gitt beskjed i god tid i forveien blir du fakturert for et gebyr. 

Les mer om ege​nandeler, frikort og ev. gebyrer ved manglende oppmøte​



Smittesituasjonen i samfunnet påvirker sykehusets drift og råd og retningslinjer til befolkningen.  

Retningslinjer og tiltak kan endres raskt i tråd med smittesituasjonen. 

Vi har derfor samlet de til enhver tid gjeldende råd, retningslinjer og tiltak på en egen side. 

​Se oversikt over tiltakene

​Fotografering og filming på sykehuset er tillatt, men alle må forholde seg til noen retningslinjer.                                    

Les mer på www.sthf.no/praktisk-informasjon/fotografering-og-filming-pa-sykehuset

For tilreisende pasienter som trenger overnatting presenterer vi her en oversikt over hotell i Skien, Porsgrunn og på Notodden.

Ta kontakt med hotellet for informasjon om pris og bestilling.

 

Sykehuset Telemark har ikke pasienthotell. 

Hotelloversikt

Dersom du ønsker utskrift av din pasientjournal må du sende et skjema for å be om utskrift.

Elektronisk forespørsel

Dette kan du gjøre elektronisk ved å logge inn på helsenorge.no - se https://helsenorge.no/pasientjournal

Send forespørsel som ordinær papirpost 

, fyll ut skjemaet "Forespørsel - kopi av egen journal".

Dersom du ønsker å registrere/endre nærmeste pårørende, fyll ut skjemaet "Registrering/endring av pårørende i egen journal".

Du finner lenke til nedlasting av skjemaene på:
www.sthf.no/rettigheter under overskriften innsyn i din pasientjournal

Ved besøk på Sykehuset Telemark kan du få utlevert skjemaene i hovedekspedisjonen.

Skjemaet fylles ut, underskrives og sendes til:

Sykehuset Telemark
Pasientdokumentasjon og arkiv
Postboks 2900 Kjørbekk
3710 Skien

​På dette sykehuset kan du treffe en Sykehusklovn!


Verdens beste reseptfrie medisin er et besøk av en sykehusklovn

Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.

Sykehusklovnene kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Og et klovnemøte kan være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg.

Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen. Og slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund.

Lese mer om sykehusklovnene på: https://www.sykehusklovnene.no 

​Sykehuset Telemark er et røykfritt sykehus

Uteområdene har egne røykeplasser som er merket. Det er ikke tillatt  å røyke ved hovedinngangene.

Det er ikke røykerom for pasienter i den somatiske delen av sykehuset.
Ved enkelte sengeposter ved Klinikk for psykisk helsevern og rusbehandling er det egne røykerom for pasienter.

​Det gjelder spesielle lover og regler når pasienten er under 18 år.

Les mer på www.sthf.no/rettigheter/taushetsplikt-og-innsynsrett

​​Dersom du skal legges inn på sykehus og du i løpet av siste 12 måneder har vært innlagt sykehus eller helseinstitusjon utenfor Norge, må det gjennomføres endel tester for å unngå smitte på sykehus.

Les mer om hva og hvorfor: testing-etter-opphold-pa-sykehus-eller-helseinstitusjon-utenfor-norge​

Guidene kan hjelpe deg med å finne fram i Skien og Porsgrunn.

Sykehuset har inngått en avtale om guidetjeneste med Telemark Røde Kors.

Guidene holder til i vestibylen ved hovedekspedisjonen alle hverdager fra kl. 09.00 til kl. 14.00.

Du kan henvende deg til guidene for å få hjelp til å finne fram i sykehuset slik at du kommer dit du skal. 

Guidene kan ha mye å gjøre, og de vil derfor ikke alltid være på plass.

Pasienter som har behov for ledsagere, kan ikke benytte guidene som erstatning for disse.