Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Nerve i klem ved albuen- operasjon - Porsgrunn

Det finnes tre større nerver i området rundt albuen (radialis-, medianus- og ulnaris-nerven). Når én eller flere av disse nervene kommer i klem kan det gi ulike typer plager, som nummenhet, stikkende smerter og/eller muskelsvakhet i deler av hånden/armen.

Symptomer på trykk mot nervene som går ut til armene er relativt vanlig og gir som vanligvis ufarlige og forbigående plager. Hos noen blir trykket mot nerven så stort og langvarig at det gir veldig sterke smerter eller til og med muskelsvakhet og det kan være nødvendig med en operasjon. Årsaken kan være hevelse i området forårsaket av sykdom eller skade som påvirker nerven. I noen tilfeller kan også nerven påvirkes av trykk mot nerven over lengre tid eller langvarig ensidig belastning.

Symptomene er ulike avhengig av hvilken nerve som er i klem. Du kan ha smerter i albueregionen og når du holder håndflaten oppover eller nedover med motstand. Muskelsvakhet i arm og hånd, og nummenhet eller stikninger i hånd og fingre, kan også forekomme. I starten er plagene ofte verst om natten og det lindrer ofte å riste på hånden.

Diagnosen stilles ut fra sykehistorien din og legens kliniske undersøkelse.  Vi tar ofte noen blodprøver for å utelukke at for eksempel stoffskifteproblemer bidrar til plagene. En nevrofysiologisk undersøkelse (elektrisk måling av nerveimpulser) kan være til hjelp dersom det er tvil om diagnosen.

Den innklemte nerven bør avlastes gjennom tilpasning av arbeidssituasjon og hverdagsaktiviteter. I noen tilfeller, avhengig av hvilken nerve som ligger i klem, kan en skinne som begrenser bøy i albuen om natten når du sover, gi symptomlindring. Treningsøvelser og tøying kan redusere mildere symptomer. Dersom ikke dette hjelper, og sensibiliteten eller kraften er påvirket, kan det bli nødvendig med en operasjon.

Før

​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. 

Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette  



Under

Operasjon

Operasjonen gjøres vanligvis i lokalbedøvelse, noen ganger velger man å operere i narkose. Ved operasjonen stenges blodtilførselen av med en mansjett rundt overarmen, slik at viktige strukturer i armen blir synlige. Operasjonen innebærer at man tar bort trykket som fins mot nerven, ofte på grunn av en trang kanal eller hard muskelkant som trykker mot den.

Operasjonen tar 20 til 30 minutter. Vanligvis kan du reise hjem samme dag. Du får en myk bandasje eller gips som du skal ha på til stingene fjernes etter to uker. Denne kan være stor, og det kan derfor være vanskelig å utføre visse hverdagslige aktiviteter.

Etter

Det er vanlig at fingrene hovner opp etter en håndoperasjon. Den beste måten å forebygge dette på og stimulere tilheling og bevegelse er:

  • Hold hånden høyt. Ha hånden i hjertehøyde når du ikke bruker hånden og strekk armen oppover i den grad bandasjen/gipsen tillater dette. Ha hånden på en pute om natten.
  • Beveg på fingre og hånd, og bruk hånden så mye som gipsen eller bandasjen tillater. Du bør unngå tunge løft. De to første ukene bør du ikke løfte tyngre enn ett kilo, det vil si en melkekartong. Full bruk og belastning kan tillates cirka fire uker etter operasjonen.
  • Ta på og berør ansikt, hud og gjenstander med ulik overflate for å stimulere nervenes følsomhet, se på hånden og lytt til lyden av berøringen!

Smerte i operasjonsområdet kan forekomme i noen dager. Ved behov kan du ta smertestillende. Resultatet etter operasjonen varierer avhengig av hvilken nerve som har ligget i klem. Nummenhet, stikninger og smerter forsvinner ofte ganske snart etter operasjonen, men det tar lengre tid dersom trykket mot nerven har vært hard eller har pågått over lenger tid.

Sykemelding

Sykemeldingens lengde avhenger av hvilket yrke du har. Ofte er du sykemeldt to til fire uker, men om du har et manuelt lett arbeid kan du vanligvis arbeide noen dager etter operasjonen.

Kontroller

Kontroll hos fastlege skjer etter to uker når bandasje/gips og sting fjernes. Etter dette er det vanligvis ikke nødvendig med bandasje. Du kan vaske hendene som vanlig med såpe. De første månedene kan arret være rødt, hardt og blankt. Hold huden ren og tørr – og smør gjerne ofte med en fuktighetskrem. Det er viktig å komme i gang med å bruke hånden normalt så fort som mulig. Dersom det er nødvendig med trening etter operasjonen, skjer det hos ergoterapeut. Du skal ha kontroll på sykehuset etter seks til åtte uker.

Vær oppmerksom

Du bør kontakte poliklinikken dersom bandasjen eller gipsen forskyves, kjennes for trang, du får feber, har langvarig verk eller hevelsen ikke går tilbake.

Kontakt

Bygg 85 i Porsgrunn, hovedinngang Plastikkirurgisk poliklinikk

Kontakt Plastikkirurgisk poliklinikk

Oppmøtested

Vi holder til på sykehusområdet i Porsgrunn, benytt hovedinngang. Henvend deg i hovedinngangens resepsjon dersom du trenger hjelp til å finne fram.

Åpningstider

  • I dag 08:00 - 15:30
  • Mandag 08:00 - 15:30
  • Tirsdag 08:00 - 15:30
  • Onsdag 08:00 - 15:30
  • Torsdag 08:00 - 15:30
  • Fredag 08:00 - 15:30
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT
Sykehusområdet i Porsgrunn

Bygg 85 i Porsgrunn, hovedinngang

Sykehuset Telemark, Aallsgate 41

3922 Porsgrunn

Transport

​For pasienter gjelder spesielle regler for transport.

Ta kontakt med Kjørekontoret for pasientreiser på telefon 05515, for informasjon om reiser med rekvisisjon.

Helseekspressen

Se rutetider for Helseekspressen på helsenorge.no/pasientreiser/om/helseekspressen

Nettbuss har avganger fra bussstasjon i Porsgrunn sentrum, Kammerherreløkka, ved siden av jernbanestasjonen.

Nettbuss ved lokal rute M3 stopper i Aallsgate, ved sykehusets hovedekspedisjon i Porsgrunn.

Farte, Nor-Way Bussekspress og Vy har flere avganger som stopper ved sykehuset. For mer informasjon om rutegående tilbud, bruk reiseplanleggeren til:
 Vy

 

 

Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter.

Se informasjon på www.helsenorge.no/pasientreiser om rettigheter og hvordan søke om dekning av reiseutgifter, eventuelt få rekvirert transport dersom du har krav på dette. 

Helseekspressen er Pasientreisers transporttilbud på strekningen fra Telemark gjennom Vestfold til Oslo, for de pasientene som har helsemessig behov for tilrettelagt transport, og som har rekvisisjon for reisen. 

Se rutetider på helsenorge.no 

Les mer om pasientreiser og Helseekspressen på om pasientreisetilbudet

 

 

Praktisk informasjon

​Sykehuset Telemark oppfordrer alle besøkende om å lese skiltingen ved parkeringen nøye.

Det er Aimo Park som driver parkeringsordningen i Skien, i Porsgrunn er det Park nordic. 

​Priser i Skien​ og Porsgrunn

kr 9 per påbegynt halvtime.

kr 85 per døgn.

Ved behov for lengre opphold kan du kjøpe parkering for inntil 14 dager. Dette koster 340 kroner.Se mer informasjon 14 dagers parkering lenger ned på siden.

Du må betale parkeringsavgift på hverdager, mandag til fredag, hele døgnet. Det er gratis parkering i helgene, fra fredag kl. 24.00 til søndag kl. 24.00. Det er også gratis parkering på helligdager og offentlige høytidsdager.​

​Betalingsordning i Skien 

Kjøretøyets registreringsnummer blir registrert av et kamera ved all inn- og utkjøring til sykehusområdet i Skien. Det innebærer at du ikke trenger å registrere kjøretøyets registreringsnummer når du parkerer. 
​Det er gebyr for alle kjøretøy med registreringsskilt. Det betyr at det også er gebyr for parkering av motorsykler og mopeder.​
 

Inntil 14-dagers parkering

​I Skien kan du enten henvende deg i hovedresepsjonen og betale der.  Eller du kan benytte EasyPark-appen. Etter å ha startet en parkering i appen kan du velge takstprodukt 486810 i appen.​


Skilt som viser de ulike betalingsordningene
 
Betal til betalingsautomat ved avreise
Ved bruk av parkeringsautomaten må du registrere kjøretøyets​ registreringsnummer når du skal dra fra sykehuset.​ 
 
Betaling på nett ​

Betal via nettsiden, Online betaling, innen 48 timer.

 
Faktura
Hvis du ikke betaler til automat eller på nett innen 48 timer, vil du få faktura i posten for den tiden du har parkert, samt et fakturagebyr på 49 kroner.
 
Automatisk betaling  
Registrer deg og ditt kjøretøy for automatisk trekk​ for raskere og enklere parkering. Påløpt avgift trekkes automatisk på registrert betalingskort ved utkjøring.
 
Betaling via app
Benytt app fra Aimo Park eller EasyPark. Husk å aktivere kameraparkering i "appen".
Mer om Aimo Park
Se Aimo parks​ nettside​​ om parkeringsordningen ved Sykehuset Telemark i Skien.
 
​Ved denne løsningen vil ingen få parkeringsbøter på grunn av manglende betaling. 
 

​Betalingsordning i Porsgrunn 

​Du må registrere bilens registreringsnummer i betalingsautomaten når du parkerer. 

Ved bruk av kort betaler du kun for tiden du har stått parkert, dersom kortet settes inn i automaten igjen før du drar fra parkeringen. 

Når du blir bedt om det må du registrere bilens registreringsnummer i betalingsautomaten. ​

Det er også mulig å benytte en parkeringsapp på mobil. ​​​

​El-bil

Det er ladeplasser for el-bil på parkeringsplassen ved Tannklinikken i Skien. Ladestasjonene er eid og drevet av det eksterne firmaet Fortum.

​​MC og moped

MC og moped må benytte samme parkeringstilbud som for bil.

​Blodgivere

Det er gratis parkering for blodgivere på reserverte plasser. Du må registrere bilnummeret når du kommer til blodbanken for å få gratis parkering. 

​Forflytningshemmede

Forflytningshemmede parkerer gratis, med parkeringskort fra kommunen.

Det er kameraregistrering av bilens registreringsnummer i Skien. Eventuelle parkeringstillatelser for forflytningshemmede (HC-bevis) blir ikke registrert av kamera. Pasienter og besøkende må derfor vise fram HC-kort i hovedekspedisjonen, eller ved annet oppmøtested, for å få fritak for avgift.​

​Andre unntak fra avgift i Skien

Drosjer 

​Drosjene skal ikke betale avgift dersom levering og henting av passasjerer skjer i løpet av tjue minutter. Drosjene må betale avgift hvis de er innenfor kamerasonen i mer enn tjue minutter (karenstid).​

​​​Vareleveranse til hovedlager 

Dette skjer utenfor kamerasonen, og de slipper derfor avgift.

​Avfallshenting og gassleveranse

Disse slipper avgift hvis de kjører inn og ut av kamerasonen i løpet av tjue minutter.​

​Se parkeringsområdet ved Sykehuset Telemark i Porsgrunn på street view google maps.

​Tilgang til internett på sykehuset får du via trådløs tilkobling (wifi). Du må velge "SykehusGjest" som nettverk.

​Egenandeler kan betales i hovedekspedisjonen, eller du kan få med deg en giro.

På sykehuset, hos lege og i forbindelse med radiologisk undersøkelse, må du som pasient betale egenandel, opp til frikortgrensen. Med frikort slipper du å betale egenandel ved behandling i inneværende kalenderår.

Merk: Dersom du blir innlagt samme døgn som konsultasjonen og den radiologiske undersøkelsen, betaler du ikke egenandel(er).
Noen pasientgrupper er fritatt for å betale egenandel. Det gjelder blant annet ved:

  • undersøkelse og behandling i forbindelse med graviditet og fødsel
  • Undersøkelse og behandling av barn under 16 år
  • psykiatrisk behandling av barn og ungdom under 18 år
  • yrkesskade
  • allmennfarlige smittsomme sykdommer

Dersom du blir syk og ikke kan møte til time bes du om å ta kontakt senest dagen før avtalen. Hvis du ikke gjør dette blir du belastet med gebyr for denne timen, også dersom du er fritatt for egenandel.

​Du får dekket deler av dine utgifter ved behandling hos lege, på poliklinikken eller andre behandlingsinstitusjoner, men du må betale en egenandel. Det er ulike egenandeler avhengig av type helsetjeneste. ​

Frikort for helsetjenester får du når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. 

Ved manglende oppmøte hvor du ikke har gitt beskjed i god tid i forveien blir du fakturert for et gebyr. 

Les mer om ege​nandeler, frikort og ev. gebyrer ved manglende oppmøte​



​En del pasienter reagerer allergisk på blomster og parfyme. Vi ber om at du tar hensyn til dette. 

Smittesituasjonen i samfunnet påvirker sykehusets drift og råd og retningslinjer til befolkningen.  

Retningslinjer og tiltak kan endres raskt i tråd med smittesituasjonen. 

Vi har derfor samlet de til enhver tid gjeldende råd, retningslinjer og tiltak på en egen side. 

​Se oversikt over tiltakene

​Fotografering og filming på sykehuset er tillatt, men alle må forholde seg til noen retningslinjer.                                    

Les mer på www.sthf.no/praktisk-informasjon/fotografering-og-filming-pa-sykehuset

​I Porsgrunn er det kantina med kiosk i underetasjen i hovedbygget.

Åpningstider mandag-fredag, alle hverdager kl. 10.00 - 13.30
Lørdag, søndag og helligdager/røde dager: Stengt​

Det er mulig å betale med Vipps.

 

For tilreisende pasienter som trenger overnatting presenterer vi her en oversikt over hotell i Skien, Porsgrunn og på Notodden.

Ta kontakt med hotellet for informasjon om pris og bestilling.

 

Sykehuset Telemark har ikke pasienthotell. 

Hotelloversikt

Dersom du ønsker utskrift av din pasientjournal må du sende et skjema for å be om utskrift.

Elektronisk forespørsel

Dette kan du gjøre elektronisk ved å logge inn på helsenorge.no - se https://helsenorge.no/pasientjournal

Send forespørsel som ordinær papirpost 

, fyll ut skjemaet "Forespørsel - kopi av egen journal".

Dersom du ønsker å registrere/endre nærmeste pårørende, fyll ut skjemaet "Registrering/endring av pårørende i egen journal".

Du finner lenke til nedlasting av skjemaene på:
www.sthf.no/rettigheter under overskriften innsyn i din pasientjournal

Ved besøk på Sykehuset Telemark kan du få utlevert skjemaene i hovedekspedisjonen.

Skjemaet fylles ut, underskrives og sendes til:

Sykehuset Telemark
Pasientdokumentasjon og arkiv
Postboks 2900 Kjørbekk
3710 Skien

​Sykehuset Telemark er et røykfritt sykehus

Uteområdene har egne røykeplasser som er merket. Det er ikke tillatt  å røyke ved hovedinngangene.

Det er ikke røykerom for pasienter i den somatiske delen av sykehuset.
Ved enkelte sengeposter ved Klinikk for psykisk helsevern og rusbehandling er det egne røykerom for pasienter.