Kjønnsvorter - laserbehandling
Laserbehandling er velegnet for behandling av kjønnsvorter (kondylomer), og brukes hvis annen behandling ikke har hatt effekt. Behandlingen anvendes spesielt om det er store kondylomer, og det er vanskelig å komme til med annen behandling.
Utgifter til behandling av kjønnsvorter (kondylomer) er ikke dekket av smittevernloven. Derfor må du selv dekke utgifter for egenandel og bandasjemateriell om du får konsultasjon eller blir behandlet.
Før
En time før behandling smører du selv et tykt lag bedøvende krem (EMLA) på kondylomene. Kremen kan dekkes med et spesielt plaster (for eksempel Tegaderm) eller en husholdningsfilm, eller man kan kjøpe ferdige Emla-plaster. Hvis kondylomene sitter på penis, kan kremen dekkes med et kondom. Kremen kan du kjøpe reseptfritt på apotek.
Hvis du skal behandles for kondylomer i endetarmen eller vulva bør du ikke kjøre bil eller sykle til behandlingsstedet.
Under
For å sikre at laserbehandlingen forløper smertefritt, setter legen bedøvelse umiddelbart før behandlingen. Det gjøres ved å sprøyte et lokalbedøvende middel i hudområdet som skal behandles. Sprøyten med lokalbedøvelse kan gi ganske sterk svie når den settes, selv etter forbehandling med Emla, men svien går fort over. Bedøvelsen forsvinner etter én til to timer.
Ved kondylomer i urinrørsåpningen påfører legen bedøvelseskrem i form av Emla krem i urinrørsåpningen med en sprøyte uten kanyle før inngrepet, og Emla skal da ikke benyttes før ankomst.
Etter
Etter behandlingen kommer det til å være overfladiske sår som vanligvis heler i løpet av to til tre uker. Det behandlede området bør vaskes daglig med vann og eventuelt såpe. Området tørkes forsiktig, og deretter kan en smøre på sårkrem for å forebygge infeksjon.
Hvis det behandlede området er omkring endetarmen, bør det vaskes eller skylles etter toalettbesøk. Ved utbredte anale kondylomer kan det noen ganger være aktuelt med sittebad i en stor plastbalje, eventuelt blandet med grønnsåpe eller kalium-permanganat på kvelden. Det er ikke gunstig med sex så lenge det er åpne sår og/eller smerter.
Smertelindring
Eventuelle smerter etter inngrepet kan lindres ved å påføre en lokalbedøvende gelé, for eksempel Xylocain. Samtidig kan man eventuelt innta smertestillende tabletter som Paracetamol, som kan kjøpes uten resept på apotek (se pakningsvedlegg for dosering).
Det anbefales at du ikke har viktige avtaler rett etter behandlingen. Fysiske anstrengelser og svømming bør unngås den første tiden etter behandlingen.
Drikk vann
Hvis kondylomene har sittet i eller ved endetarmsåpningen, kan det bli besvær i forbindelse med avføring. For å minske disse plagene bør man de første dagene etter behandlingen drikke rikelig med vann. Du kan eventuelt også bruke et mildt avføringsmiddel, som kan kjøpes reseptfritt ved apotek.
Dersom det behandlede området er rett ved urinrørsåpningen er det også viktig at du drikker rikelig de første dagene etter behandlingen.
Smitte
Oppfølging
Om legen mener det er behov for oppfølgingstime, avtales det i forbindelse med behandlingen.
Dersom vortene ikke forsvinner eller om de kommer tilbake innen de første seks månedene kan ny time bestilles ved henvendelse til klinikken. Dersom det går lengre tid, kreves ny henvisning fra fastlege.
Vær oppmerksom
I sjeldne tilfeller kan det oppstå infeksjon i sårene som krever behandling med antibiotika. Infeksjon sees ved rødme, smerter, varme, hevelse, sekresjon fra sårene og eventuelt feber. Ved slike symptomer bør du oppsøke lege raskt.
Kontakt
Bygg 85 i Porsgrunn, hovedinngang
Gynekologisk poliklinikk
Oppmøtested
Gynekologisk poliklinikk holder til i 3. etg. på sykehusområdet i Porsgrunn, benytt hovedinngang i bygg 85.
Besøkstider
- I dag 08:00 - 15:30
Bygg 85 i Porsgrunn, hovedinngang
Sykehuset Telemark, Aallsgate 41
3922 Porsgrunn