Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Genital herpes

Herpes er en virusinfeksjon og finnes i ulike typer. De vanligste er herpes labialis (leppeherpes eller forkjølelsessår) og herpes genitalis (underlivet) også kalt kjønnsherpes.

Herpes i underlivet (genital herpes) er en seksuelt overførbar sykdom. Behandling fjerner ikke viruset for godt, men lindrer symptomene.

Les mer på helsenorge.no

Herpesviruset blir værende i kroppen resten av livet etter at man er blitt smittet. Det ligger ”sovende” i nerveceller ved ryggraden. Av og til kan viruset aktiveres og «vandre» ut i nervebaner til hud og slimhinner. Aktivering av virus kan skyldes tilfeldig nedsatt immunforsvar som f eks en annen infeksjon, (forkjølelse, influensa), menstruasjon, fysisk eller psykisk stress og soling.

Hvilke symptomer har genital herpes?

De fleste som smittes får ingen plager. Symptomer kan oppstå fra tre dager til tre uker etter smitte, vanligvis innen en uke. Symptomene på førstegangsinfeksjon er små væskefylte blemmer som raskt brister og gir ømme, smertefulle sår. Det kan være vanskelig å late vannet på grunn av smerter og allmenntilstanden kan være påvirket med feber og hovne lymfekjertler. Menn kan få utflod fra urinrøret. Hos kvinner kan utfloden fra skjeden øke. Uten behandling forsvinner symptomene i løpet av to til tre uker.

Nye utbrudd etter det første kalles for residiv, og er som regel mildere enn førstegangsutbruddet.

Hva er årsaken til genital herpes?

Både herpes simplex virus (HSV) type 1 og type 2 kan også forårsake herpes genitalis. Begge virustypene smitter via væske i blemmer og sår, men smitte kan også overføres når det ikke er synlige tegn på herpes.

Viruset kommer inn i kroppen gjennom hud og/eller slimhinnekontakt. Det er vanlig å bli smittet av en person som har få eller ingen symptomer og ikke vet at han/hun selv har herpes.

Utredning

Ved førstegangsutbruddet er det viktig at du kommer under behandling så tidlig som mulig. Uten behandling kan symptomene var opp til tre uker.

Det kreves ingen forberedelser før denne undersøkelsen.

Behandling

For å få en sikker diagnose må legen ta prøve av et sår/blemme ved utbrudd.

Det finnes i dag ingen medisin som fjerner herpesviruset fra kroppen. Ved et førstegangsutbrudd kan medisinene ha god symptomlindrende effekt og forkorte utbruddet. Medisinene kan gjøre senere utbrudd mindre besværlige, og kan også forebygge tilbakefall.

Selve sårene kan vaskes med vann, og ved smerter kan man bruke smertestillende som Ibux eller paracetamol, eventuelt lokalbedøvende krem (lidocain). Ved smertefull vannlating kan det lindre hvis du har mulighet for å spyle vann over sårene samtidig.

Etter

Vanligvis opptrer blemmene og sårene ved nye utbrudd på samme sted som førstegangsutbruddet. Herpes type 1 gir sjeldnere utbrudd enn herpes type 2.

Det er umulig å forutsi hvor ofte utbruddene vil komme, men vanligvis får man flest utbrudd det første året. Mange opplever at anfallshyppigheten synker med årene, og man blir dermed også mindre smittsom.

Hvis du har mange og plagsomme utbrudd, kan du ta kontakt med fastlegen din som kan vurdere om det er behov medisin som kan forebygge utbrudd.

 


Kan man smitte seg selv til andre steder?
Faren for å overføre viruset til andre steder på kroppen er størst under det første utbruddet, da  immunforsvaret ennå ikke har laget antistoffer mot viruset. Man kan da smitte seg selv f. eks til lår, fingre, eller til andre steder. Det er derfor viktig med god hygiene. Ved senere utbrudd er smitterisiko til andre steder av kroppen liten. Du behøver ikke være urolig for å smitte andre ved vanlig sosial omgang.

Kan behandlingen ha bivirkninger?
Det er liten risiko for bivirkninger. Det er ikke rapportert at behandlingen gjør herpesviruset motstandsdyktig mot antiviral behandling hos ellers friske individer.

Kan man være blodgiver hvis man har herpes?
Ja. Herpesvirus kan ikke overføres via blod.

Påvirker herpes muligheten for å få barn?
Nei, herpesvirus har ingen innflytelse på verken kvinners eller menns evne til å få barn.

Hva hender dersom jeg har herpes og blir gravid?
Det er ikke farlig for barnet at moren har tilbakefallsutbrudd av herpes under graviditeten, men under selve fødselen kan barnet smittes. Det kan derfor være aktuelt å ta forebyggende medisin i slutten av svangerskapet. Informer derfor din lege eller jordmor om at du har herpes. Førstegangsinfeksjon hos moren mot slutten av svangerskapet utgjør den største faren for at det nyfødte barnet skal smittes. 

Hvordan påvirker herpes mitt sexliv?
Genital herpes er en vanlig infeksjon. Nesten hver tredje nordmann er smittet. De fleste har lite eller ingen plager. På tross av dette er det ikke uvanlig at sykdommen vekker følelser av skam og skyld hos den som har symptomer. Det kan da hjelpe å snakke med en som kan noe om herpes, det være seg lege, sykepleier eller en venn.

Må jeg fortelle min partner at jeg har herpes?
Det er ingen plikt å fortelle en seksuell partner om herpes, men de fleste forhold bygger på åpenhet og tillit. Det kan være vanskelig å fortelle partneren at man har genital herpes, særlig i starten av et forhold, men det kan føles enda vanskeligere når har det gått lenger tid.

Kan herpes forveksles med andre sykdommer?
Svie, kløe og ubehag hos kvinner kan skyldes andre ting, som for eksempel soppinfeksjon eller skjedekatarr. Eksem på kjønnslepper eller på penishodet kan mistolkes som herpes. Sårdannelse kan også skyldes mere sjeldne sykdommer som syfilis. Det er derfor lurt å oppsøke lege for å bekrefte eller avkrefte en eventuell mistanke.

Kontakt

Bygg 56 i Skien, hovedinngang Kirurgisk sengepost 1. etg.

Kontakt Kirurgisk sengepost 1. etg.

Oppmøtested

Skien, Ulefossveien 55, sykehusområde sør.
Benytt hovedinngang. Du finner oss i 1. etasje.

Besøkstider

Besøk avtales med personalet på sengeposten. Sengeposten er stengt lørdag, søndag og helligdager.
Bilde av hovedinngangen til sykehuset i Skien

Bygg 56 i Skien, hovedinngang

Ulefossveien 55

3710 Skien

Transport

Nettbuss har avganger fra Landmannstorvet i Skien og fra jernbanestasjonen. 

Nettbuss ved lokal rute M3 stopper i Ulefossvegen, midt mellom somatisk og psykiatrisk side ved sykehuset i Skien.

Farte, Nor-Way Bussekspress og Vy har flere avganger som stopper ved sykehuset. For mer informasjon om rutegående tilbud, bruk reiseplanleggeren til:

Farte

Nor-Way

 Vy

 

Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter.

Se informasjon på www.helsenorge.no/pasientreiser om rettigheter og hvordan søke om dekning av reiseutgifter, eventuelt få rekvirert transport dersom du har krav på dette. 

Helseekspressen er Pasientreisers transporttilbud på strekningen fra Telemark gjennom Vestfold til Oslo, for de pasientene som har helsemessig behov for tilrettelagt transport, og som har rekvisisjon for reisen. 

Se rutetider på helsenorge.no 

Les mer om pasientreiser og Helseekspressen på om pasientreisetilbudet

 

 

Praktisk informasjon

I Skien er det kafé og kiosk i vestibylen, inngang via hovedresepsjonen.

Det er mulig å betale med Vipps.​

Når kafeen er stengt kan man benytte en vareautomat. Her finner dere varm og kald drikke, snacks, mat og ikke-spiselige produkter.

Ordinær åpningstid 

​​Mandag – fredag kl. 07:00 – 19:00, alle hverdager

Lørdag og søndag:​ kl. 10:00 - 18:00

Helligdager/røde dager: kl. 09:00 - 16:00​

Avvikende åpningstid jul og nyttår 2024/2025

Julaften, 24. desember: klokken 09:00 - 13:00

1.juledag, 25. desember: klokken 09:00 - 15:00

2.juledag, 26. desember: klokken 09:00 - 15:00

Romjul, 27. desember - 30. desember: klokken 10:00 - 18:00

Nyttårsaften, 31. desember: klokken 09:00 - 13:00

1.nyttårsdag, 1. januar 2025: klokken 09:00 - 15:00

Mandag - fredag: kl.08.00 - 14.00.
Lørdag, søndag og helligdager/røde dager: Stengt.​

Det er mulig å betale med Vipps.

 

​Kartutsnittet er hentet fra google maps og påført byggnummer. Se også kart på google maps.

 

Kart over sykehusområdet i Skien, sør for Ulefossvegen med byggnr og parkering inntegnet.



 

​Sykehuset Telemark oppfordrer alle besøkende om å lese skiltingen ved parkeringen nøye.

Det er Aimo Park som driver parkeringsordningen i Skien, i Porsgrunn er det Park nordic. 

​Priser i Skien​ og Porsgrunn

kr 9 per påbegynt halvtime.

kr 85 per døgn.

Ved behov for lengre opphold kan du kjøpe parkering for inntil 14 dager. Dette koster 340 kroner.Se mer informasjon 14 dagers parkering lenger ned på siden.

Du må betale parkeringsavgift på hverdager, mandag til fredag, hele døgnet. Det er gratis parkering i helgene, fra fredag kl. 24.00 til søndag kl. 24.00. Det er også gratis parkering på helligdager og offentlige høytidsdager.​

​Betalingsordning i Skien 

Kjøretøyets registreringsnummer blir registrert av et kamera ved all inn- og utkjøring til sykehusområdet i Skien. Det innebærer at du ikke trenger å registrere kjøretøyets registreringsnummer når du parkerer. 
​Det er gebyr for alle kjøretøy med registreringsskilt. Det betyr at det også er gebyr for parkering av motorsykler og mopeder.​
 

Inntil 14-dagers parkering

​I Skien kan du enten henvende deg i hovedresepsjonen og betale der.  Eller du kan benytte EasyPark-appen. Etter å ha startet en parkering i appen kan du velge takstprodukt 486810 i appen.​


Skilt som viser de ulike betalingsordningene
 
Betal til betalingsautomat ved avreise
Ved bruk av parkeringsautomaten må du registrere kjøretøyets​ registreringsnummer når du skal dra fra sykehuset.​ 
 
Betaling på nett ​

Betal via nettsiden, Online betaling, innen 48 timer.

 
Faktura
Hvis du ikke betaler til automat eller på nett innen 48 timer, vil du få faktura i posten for den tiden du har parkert, samt et fakturagebyr på 49 kroner.
 
Automatisk betaling  
Registrer deg og ditt kjøretøy for automatisk trekk​ for raskere og enklere parkering. Påløpt avgift trekkes automatisk på registrert betalingskort ved utkjøring.
 
Betaling via app
Benytt app fra Aimo Park eller EasyPark. Husk å aktivere kameraparkering i "appen".
Mer om Aimo Park
Se Aimo parks​ nettside​​ om parkeringsordningen ved Sykehuset Telemark i Skien.
 
​Ved denne løsningen vil ingen få parkeringsbøter på grunn av manglende betaling. 
 

​Betalingsordning i Porsgrunn 

​Du må registrere bilens registreringsnummer i betalingsautomaten når du parkerer. 

Ved bruk av kort betaler du kun for tiden du har stått parkert, dersom kortet settes inn i automaten igjen før du drar fra parkeringen. 

Når du blir bedt om det må du registrere bilens registreringsnummer i betalingsautomaten. ​

Det er også mulig å benytte en parkeringsapp på mobil. ​​​

​El-bil

Det er ladeplasser for el-bil på parkeringsplassen ved Tannklinikken i Skien. Ladestasjonene er eid og drevet av det eksterne firmaet Fortum.

​​MC og moped

MC og moped må benytte samme parkeringstilbud som for bil.

​Blodgivere

Det er gratis parkering for blodgivere på reserverte plasser. Du må registrere bilnummeret når du kommer til blodbanken for å få gratis parkering. 

​Forflytningshemmede

Forflytningshemmede parkerer gratis, med parkeringskort fra kommunen.

Det er kameraregistrering av bilens registreringsnummer i Skien. Eventuelle parkeringstillatelser for forflytningshemmede (HC-bevis) blir ikke registrert av kamera. Pasienter og besøkende må derfor vise fram HC-kort i hovedekspedisjonen, eller ved annet oppmøtested, for å få fritak for avgift.​

​Andre unntak fra avgift i Skien

Drosjer 

​Drosjene skal ikke betale avgift dersom levering og henting av passasjerer skjer i løpet av tjue minutter. Drosjene må betale avgift hvis de er innenfor kamerasonen i mer enn tjue minutter (karenstid).​

​​​Vareleveranse til hovedlager 

Dette skjer utenfor kamerasonen, og de slipper derfor avgift.

​Avfallshenting og gassleveranse

Disse slipper avgift hvis de kjører inn og ut av kamerasonen i løpet av tjue minutter.​

​På sykehusområdet i Skien er det flere parkeringsområder.

Se oversikt over områdene på www.sthf.no/praktisk-informasjon/parkeringsomrader-i-skien

​Tilgang til internett på sykehuset får du via trådløs tilkobling (wifi). Du må velge "SykehusGjest" som nettverk.

​Sykehusapoteket i Skien holder til i underetg. i bygg 54.

Det er egne parkeringsplasser på utsiden.

Se nettsiden til sykehusapotekene: www.sykehusapotekene.no/steder/skien

​Egenandeler kan betales i hovedekspedisjonen, eller du kan få med deg en giro.

På sykehuset, hos lege og i forbindelse med radiologisk undersøkelse, må du som pasient betale egenandel, opp til frikortgrensen. Med frikort slipper du å betale egenandel ved behandling i inneværende kalenderår.

Merk: Dersom du blir innlagt samme døgn som konsultasjonen og den radiologiske undersøkelsen, betaler du ikke egenandel(er).
Noen pasientgrupper er fritatt for å betale egenandel. Det gjelder blant annet ved:

  • undersøkelse og behandling i forbindelse med graviditet og fødsel
  • Undersøkelse og behandling av barn under 16 år
  • psykiatrisk behandling av barn og ungdom under 18 år
  • yrkesskade
  • allmennfarlige smittsomme sykdommer

Dersom du blir syk og ikke kan møte til time bes du om å ta kontakt senest dagen før avtalen. Hvis du ikke gjør dette blir du belastet med gebyr for denne timen, også dersom du er fritatt for egenandel.

​En del pasienter reagerer allergisk på blomster og parfyme. Vi ber om at du tar hensyn til dette. 

Smittesituasjonen i samfunnet påvirker sykehusets drift og råd og retningslinjer til befolkningen.  

Retningslinjer og tiltak kan endres raskt i tråd med smittesituasjonen. 

Vi har derfor samlet de til enhver tid gjeldende råd, retningslinjer og tiltak på en egen side. 

​Se oversikt over tiltakene

​Fotografering og filming på sykehuset er tillatt, men alle må forholde seg til noen retningslinjer.                                    

Les mer på www.sthf.no/praktisk-informasjon/fotografering-og-filming-pa-sykehuset

Guidene kan hjelpe deg med å finne fram i Skien og Porsgrunn.

Sykehuset har inngått en avtale om guidetjeneste med Telemark Røde Kors.

Guidene holder til i vestibylen ved hovedekspedisjonen alle hverdager fra kl. 09.00 til kl. 14.00.

Du kan henvende deg til guidene for å få hjelp til å finne fram i sykehuset slik at du kommer dit du skal. 

Guidene kan ha mye å gjøre, og de vil derfor ikke alltid være på plass.

Pasienter som har behov for ledsagere, kan ikke benytte guidene som erstatning for disse.

​Sykehuset Telemark er et røykfritt sykehus

Uteområdene har egne røykeplasser som er merket. Det er ikke tillatt  å røyke ved hovedinngangene.

Det er ikke røykerom for pasienter i den somatiske delen av sykehuset.
Ved enkelte sengeposter ved Klinikk for psykisk helsevern og rusbehandling er det egne røykerom for pasienter.