Fødselsrifter
Rifter i området mellom vaginalinngangen og endetarmsåpningen (perineum) i forbindelse med fødsel kan påvirke kvinnens helse og psykososiale liv negativt. Derfor er det viktig å forebygge helt eller redusere skade på muskulaturen i bekkenbunnen og rundt endetarmsåpningen.
Forebyggingen består i at du i samarbeid med jordmor/lege reduserer hastigheten barnets hode fødes med i siste del av utdrivningsfasen. Dette gjøres ved at du puster/trykker forsiktig og jordmor/lege støtter perineum slik at hodet og skuldrene kan fødes på en skånsom, rolig og kontrollert måte.
Før
Når du kommer til fødeavdelingen for å føde vil jordmor/lege informere om viktige forutsetninger som må oppfylles for å kunne redusere hastigheten hodet til barnet fødes med, og hvordan vi kan optimalisere støtten av perineum.
Under
Hvordan foregår behandlingen?
Jordmor/lege ønsker å kommunisere med deg om dette på forhånd og samarbeide godt og tydelig med deg i slutten av trykkefasen. Når du føder, det vil si på de siste pressriene, er det en fordel at du har en fødestilling der jordmor eller lege kan se perineum og aktivt bruke sine hender til å støtte perineum. De kan da styre hastigheten hodet fødes med og lede barnet forsiktig ut.
Ønsker du å stå og føde får vi ikke støttet perineum. Jordmor må enten stå ved siden av deg eller stå foran deg for å komme nær inntil deg slik at støtten blir effektiv, og være "hands on".
Det er oftest to jordmødre tilstede i denne siste fasen for å hjelpe deg på best mulig måte. Selv om hastigheten reduseres og perineum støttes kan det likevel tilkomme rifter.
Ved operative forløsninger (vakuum og eller tang) og noen spontane fødsler vil vi vurdere at du eller babyen vil ha en fordel av at det blir anlagt en episiotomi, et klipp. Klippet kan fremskynde fødselen noe med tanke på barnet og i enkelte tilfeller avlaste perineum, redusere faren for rift ned mot eller i endetarmsmuskulaturen.
Området rundt vaginalinngangen er numment i dette stadiet av fødselen men du vil få lokalbedøvelse før vi klipper og ytterligere lokalbedøvelse for å sy klippet etter fødsel ved behov.
Gjør det vondt ?
Fødselens siste trykkrier, når hodet skal ut av skjeden er alltid vond og ubehagelig. At vi bremser hastigheten hodet fødes med og støtter perineum vil kanskje gjøre at fødselen varer noen minutter lenger.
Du får lokalbedøvelse før vi klipper episiotomi og alltid før vi syr, enten ved å sette en sprøyte eller med spray.
Skulle det oppstå "normale" rifter får du lokalbedøvelse før riftene repareres av jordmor straks etter fødsel på fødestuen. Skulle det oppstå en mer "alvorlig" rift flyttes du til operasjonsavdelingen, du får narkose eller påfyll på epiduralbedøvelsen og riften blir sydd.
Hvor lang tid tar behandlingen?
Den perioden vi aktivt støtter perinum og leder hodet og kroppen frem tar ca 10-15 minutter.
Etter
"Normale" ukompliserte rifter kontrolleres hos egen lege/jordmor på 6 ukers kontroll. Alvorlige rifter følges opp av spesialisthelsetjenesten. Plan for oppfølging avtales ved utreise.
Kontakt
Bygg 56 i Skien, hovedinngang
Føde - seksjon
Oppmøtested
Skien, Ulefossveien 55, sykehusområde sør.
Benytt hovedinngang. Du finner oss i 5. etasje.
Bygg 56 i Skien, hovedinngang
Ulefossveien 55
3710 Skien