Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Brystreduserende operasjon, kvinne

Tunge og store bryst kan føre til økt belastning på nakke og skuldre, og gjøre trening vanskelig. Nakke- og skuldersmerter kan ha en svært sammensatt bakgrunn, og det er dermed ingen garanti for at mindre bryst gir mindre plager.

Henvisning og vurdering

Ved offentlige plastikk-kirurgiske avdelinger er det satt felles kriterier som må oppfylles for å bli satt på venteliste til operasjon:

  • du må ha KMI mindre enn 27 (KMI = vekt/høyde x høyde)
  • det må være mulig å fjerne minimum 350-500 gram fra hvert bryst
  • du må være nikotinfri

Før

  • Røyk, snus og andre nikotinpreparater kan ikke inntas før og etter operasjonen. Du må være nikotinfri minst seks uker før og seks uker etter operasjonen. 
  • Ikke bruk neglelakk, og ta av alle piercinger før du møter på sykehuset.
  • Dersom du er over 40 år anbefaler vi mammografi før operasjonen. Siste mammografiundersøkelse skal utføres innenfor seks måneder før operasjonen.
  • Bruker du faste legemidler, må du huske å ta med en liste over disse når du kommer til undersøkelse før operasjon. Denne må inneholde legemiddelnavn, styrke og dose. Husk å oppgi eventuell bruk av p-piller og ikke-registrerte preparater (naturlegemidler). Noen legemidler kan øke risikoen for komplikasjoner og må derfor unngås i tiden før operasjon.
  • Når du kommer til sykehuset skal du ha på deg komfortabelt tøy som er lett å ta på, og som ikke strammer over operasjonsområdet. Etter operasjonen skal du bruke en spesial-BH og noen ganger en sports-BH. Lege og sykepleier vil informere deg om dette, og om hvilken type de anbefaler.
  • Du må dusje på operasjonsdagen for å forebygge infeksjon. Ikke bruk bodylotion.

Faste

Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, eller tygge tyggegummi/drops. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste kan du risikere at vi må utsette operasjonen.

  • Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. 
  • Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. 
  • Unngå tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. 
  • Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (maks 150 ml.).

Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.

Under

Morgenen før operasjonen tegner kirurgen på deg. Du blir også tatt bilde av, og dette legges inn i journalen din. Operasjonen foregår i narkose. Under operasjonen fjerner vi hud, fettvev og kjertelvev. Alt som fjernes vil bli undersøkt av patolog.

Det finnes flere teknikker for hvordan brystreduksjon utføres, dette avhenger noe av formen på brystene dine. Sluttresultatet medfører arr rundt brystvorten, fra brystvorte til folden under brystet, og i selve brystfolden.

Etter operasjonen observerer vi brystene nøye, med tanke på blødning og sirkulasjon i brystvortene. Det første døgnet kan det være litt blødning. Andre vanlige reaksjoner er økte smerter og hevelse. En viss hevelse og misfarging i huden er vanlig, men dette vil gå over. Dersom du får kraftig økende smerter og hevelse, bør du kontakte lege. Bandasjene fjernes etter behov.

Før avreise skal du ta på en tilpasset BH som skal gi støtte og kompresjon. Den kan tas av når du skal dusje. BH-en skal være uten metallbøyler og med formpressede skåler. Den bør også ha brede skulderstropper og brede side-/ryggbånd. Vi anbefaler spesial-BH dag og natt i fire uker etter operasjon, deretter fire uker på dagtid.

Etter

Du skal ikke kjøre bil selv etter en operasjon i narkose. Derfor må du avtale med noen som kan hente deg. Du må sørge for at du har tilsyn første kvelden og natten etter operasjon og narkose, derfor må du avtale med familie/venner om å være i samme bolig som deg.

Hygiene

Normalt kan du dusje når bandasjen og drenet er fjernet. Bruk bare mild såpe før såret har grodd helt. La den innerste tapen sitte på. Denne tapen må du lufttørke godt før du tar på spesial-BH.

Sting

De fleste stingene er sydd innvendig og forsvinner av seg selv. Eventuelle rester av tråder kan klippes bort ved neste besøk på poliklinikken. Skulle noen sting gi plager, kan du ta kontakt med poliklinikken på dagtid.

Sluttresultat

Etter brystreduksjonen kan man få nedsatt evne til å amme. Endret/nedsatt følelse i brystvortene er vanlig og kan være varig. Sluttresultatet kan ikke bedømmes før det har gått minimum seks måneder etter operasjonen. Blodforsyningen til deler av huden eller fettvevet kan bli redusert etter operasjonen. Dette kan gi større sår som vanligvis gror med tiden.

Arr

Der du er skåret i huden (der det blir arr), setter vi på teip. Teipen gjør at såret gror bedre og du får finere arr. Når alle sår har grodd, er det lurt å smøre arrene med fuktighetskrem slik at huden holdes myk.

Sår som gror normalt får en tynn kant (brem) med rødhet og kløe. Det er ikke uvanlig med ujevn arrdannelse, som små "klumper" i såret.

Det er vanskelig å forutsi om du får pene arr eller ikke. Sørg for å ikke utsette arr som fortsatt er røde for sol. Bruk gjerne beskyttelsestape eller kraftig solkrem.

Sykemelding

I sykemeldingsperioden bør du gå korte turer og øke den fysiske aktiviteten gradvis. Unngå tunge løft i starten og øk heller gradvis etter hvert. Du skal ikke svømme eller trene hardt de første ukene. Lytt til kroppen din. Sykemeldingens lengde avhenger av hvor tungt arbeid du har.

Det er vanlig med kontroll på sykehuset etter ca. tre måneder. 

Vær oppmerksom

Komplikasjoner som kan oppstå er overflatiske sårdannelser på grunn av dårlig blodforsyning i hud og brystvorter. Det er fare for nedsatt følelse i brystvorter - noen ganger er dette varig, andre ganger forbigående. De alvorligste komplikasjonene er blodansamlinger i det opererte brystet og infeksjon som kan gi behov for nye operasjoner og forlenget sykehusopphold.

Får du symptomer som økende hevelse, smerter, rødhet og/eller feber, må du ta kontakt med avdelingen med en gang. Ved tegn på mindre komplikasjoner som væskedannelse og småsår i arrene, kan du ringe til sykepleier på poliklinikken på dagtid for å avtale en kontrolltime.

Ved mistanke om betennelse eller at det siver væske fra operasjonsarrene, må du fjerne tapen. Deretter kan du dusje og la huden tørke (bruk gjerne hårføner med lav varme).

Kontakt

  • Ventetid: 26 - 66 uker

    Kontakt Dagkirurgi i Porsgrunn

    Oppmøtested

    Dagkirurgi Porsgrunn holder til i 1.etg. på sykehusområdet i Porsgrunn, benytt hovedinngang.

    Henvend deg i resepsjonen dersom du trenger hjelp til å finne fram.

    Åpningstider

    Vi har åpent alle hverdager.
    • I dag 08:00 - 15:30
    • Mandag 08:00 - 15:30
    • Tirsdag 08:00 - 15:30
    • Onsdag 08:00 - 15:30
    • Torsdag 08:00 - 15:30
    • Fredag 08:00 - 15:30
    • Lørdag STENGT
    • Søndag STENGT
    Sykehusområdet i Porsgrunn

    Bygg 85 i Porsgrunn, hovedinngang

    Sykehuset Telemark, Aallsgate 41

    3922 Porsgrunn

    Transport

    Nettbuss har avganger fra bussstasjon i Porsgrunn sentrum, Kammerherreløkka, ved siden av jernbanestasjonen.

    Nettbuss ved lokal rute M3 stopper i Aallsgate, ved sykehusets hovedekspedisjon i Porsgrunn.

    Farte, Nor-Way Bussekspress og Vy har flere avganger som stopper ved sykehuset. For mer informasjon om rutegående tilbud, bruk reiseplanleggeren til:
     Vy

     

     

    Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter.

    Se informasjon på www.helsenorge.no/pasientreiser om rettigheter og hvordan søke om dekning av reiseutgifter, eventuelt få rekvirert transport dersom du har krav på dette. 

    Helseekspressen er Pasientreisers transporttilbud på strekningen fra Telemark gjennom Vestfold til Oslo, for de pasientene som har helsemessig behov for tilrettelagt transport, og som har rekvisisjon for reisen. 

    Se rutetider på helsenorge.no 

    Les mer om pasientreiser og Helseekspressen på om pasientreisetilbudet

     

     

    Ventetid

    26 uker til dagbehandling (66 totalt)

    26 uker til innleggelse (66 totalt)

    40 uker til utredning

    Praktisk informasjon

    ​Sykehuset Telemark oppfordrer alle besøkende om å lese skiltingen ved parkeringen nøye.

    Det er Aimo Park som driver parkeringsordningen i Skien, i Porsgrunn er det Park nordic. 

    ​Priser i Skien​ og Porsgrunn

    kr 9 per påbegynt halvtime.

    kr 85 per døgn.

    Ved behov for lengre opphold kan du kjøpe parkering for inntil 14 dager. Dette koster 340 kroner.Se mer informasjon 14 dagers parkering lenger ned på siden.

    Du må betale parkeringsavgift på hverdager, mandag til fredag, hele døgnet. Det er gratis parkering i helgene, fra fredag kl. 24.00 til søndag kl. 24.00. Det er også gratis parkering på helligdager og offentlige høytidsdager.​

    ​Betalingsordning i Skien 

    Kjøretøyets registreringsnummer blir registrert av et kamera ved all inn- og utkjøring til sykehusområdet i Skien. Det innebærer at du ikke trenger å registrere kjøretøyets registreringsnummer når du parkerer. 
    ​Det er gebyr for alle kjøretøy med registreringsskilt. Det betyr at det også er gebyr for parkering av motorsykler og mopeder.​
     

    Inntil 14-dagers parkering

    ​I Skien kan du enten henvende deg i hovedresepsjonen og betale der.  Eller du kan benytte EasyPark-appen. Etter å ha startet en parkering i appen kan du velge takstprodukt 486810 i appen.​


    Skilt som viser de ulike betalingsordningene
     
    Betal til betalingsautomat ved avreise
    Ved bruk av parkeringsautomaten må du registrere kjøretøyets​ registreringsnummer når du skal dra fra sykehuset.​ 
     
    Betaling på nett ​

    Betal via nettsiden, Online betaling, innen 48 timer.

     
    Faktura
    Hvis du ikke betaler til automat eller på nett innen 48 timer, vil du få faktura i posten for den tiden du har parkert, samt et fakturagebyr på 49 kroner.
     
    Automatisk betaling  
    Registrer deg og ditt kjøretøy for automatisk trekk​ for raskere og enklere parkering. Påløpt avgift trekkes automatisk på registrert betalingskort ved utkjøring.
     
    Betaling via app
    Benytt app fra Aimo Park eller EasyPark. Husk å aktivere kameraparkering i "appen".
    Mer om Aimo Park
    Se Aimo parks​ nettside​​ om parkeringsordningen ved Sykehuset Telemark i Skien.
     
    ​Ved denne løsningen vil ingen få parkeringsbøter på grunn av manglende betaling. 
     

    ​Betalingsordning i Porsgrunn 

    ​Du må registrere bilens registreringsnummer i betalingsautomaten når du parkerer. 

    Ved bruk av kort betaler du kun for tiden du har stått parkert, dersom kortet settes inn i automaten igjen før du drar fra parkeringen. 

    Når du blir bedt om det må du registrere bilens registreringsnummer i betalingsautomaten. ​

    Det er også mulig å benytte en parkeringsapp på mobil. ​​​

    ​El-bil

    Det er ladeplasser for el-bil på parkeringsplassen ved Tannklinikken i Skien. Ladestasjonene er eid og drevet av det eksterne firmaet Fortum.

    ​​MC og moped

    MC og moped må benytte samme parkeringstilbud som for bil.

    ​Blodgivere

    Det er gratis parkering for blodgivere på reserverte plasser. Du må registrere bilnummeret når du kommer til blodbanken for å få gratis parkering. 

    ​Forflytningshemmede

    Forflytningshemmede parkerer gratis, med parkeringskort fra kommunen.

    Det er kameraregistrering av bilens registreringsnummer i Skien. Eventuelle parkeringstillatelser for forflytningshemmede (HC-bevis) blir ikke registrert av kamera. Pasienter og besøkende må derfor vise fram HC-kort i hovedekspedisjonen, eller ved annet oppmøtested, for å få fritak for avgift.​

    ​Andre unntak fra avgift i Skien

    Drosjer 

    ​Drosjene skal ikke betale avgift dersom levering og henting av passasjerer skjer i løpet av tjue minutter. Drosjene må betale avgift hvis de er innenfor kamerasonen i mer enn tjue minutter (karenstid).​

    ​​​Vareleveranse til hovedlager 

    Dette skjer utenfor kamerasonen, og de slipper derfor avgift.

    ​Avfallshenting og gassleveranse

    Disse slipper avgift hvis de kjører inn og ut av kamerasonen i løpet av tjue minutter.​

    ​Se parkeringsområdet ved Sykehuset Telemark i Porsgrunn på street view google maps.

    ​Tilgang til internett på sykehuset får du via trådløs tilkobling (wifi). Du må velge "SykehusGjest" som nettverk.

    ​Egenandeler kan betales i hovedekspedisjonen, eller du kan få med deg en giro.

    På sykehuset, hos lege og i forbindelse med radiologisk undersøkelse, må du som pasient betale egenandel, opp til frikortgrensen. Med frikort slipper du å betale egenandel ved behandling i inneværende kalenderår.

    Merk: Dersom du blir innlagt samme døgn som konsultasjonen og den radiologiske undersøkelsen, betaler du ikke egenandel(er).
    Noen pasientgrupper er fritatt for å betale egenandel. Det gjelder blant annet ved:

    • undersøkelse og behandling i forbindelse med graviditet og fødsel
    • Undersøkelse og behandling av barn under 16 år
    • psykiatrisk behandling av barn og ungdom under 18 år
    • yrkesskade
    • allmennfarlige smittsomme sykdommer

    Dersom du blir syk og ikke kan møte til time bes du om å ta kontakt senest dagen før avtalen. Hvis du ikke gjør dette blir du belastet med gebyr for denne timen, også dersom du er fritatt for egenandel.

    ​En del pasienter reagerer allergisk på blomster og parfyme. Vi ber om at du tar hensyn til dette. 

    ​Du får dekket deler av dine utgifter ved behandling hos lege, på poliklinikken eller andre behandlingsinstitusjoner, men du må betale en egenandel. Det er ulike egenandeler avhengig av type helsetjeneste. ​

    Frikort for helsetjenester får du når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. 

    Ved manglende oppmøte hvor du ikke har gitt beskjed i god tid i forveien blir du fakturert for et gebyr. 

    Les mer om ege​nandeler, frikort og ev. gebyrer ved manglende oppmøte​



    Smittesituasjonen i samfunnet påvirker sykehusets drift og råd og retningslinjer til befolkningen.  

    Retningslinjer og tiltak kan endres raskt i tråd med smittesituasjonen. 

    Vi har derfor samlet de til enhver tid gjeldende råd, retningslinjer og tiltak på en egen side. 

    ​Se oversikt over tiltakene

    ​Fotografering og filming på sykehuset er tillatt, men alle må forholde seg til noen retningslinjer.                                    

    Les mer på www.sthf.no/praktisk-informasjon/fotografering-og-filming-pa-sykehuset

    For tilreisende pasienter som trenger overnatting presenterer vi her en oversikt over hotell i Skien, Porsgrunn og på Notodden.

    Ta kontakt med hotellet for informasjon om pris og bestilling.

     

    Sykehuset Telemark har ikke pasienthotell. 

    Hotelloversikt

    ​I Porsgrunn er det kantina med kiosk i underetasjen i hovedbygget.

    Åpningstider mandag-fredag, alle hverdager kl. 10.00 - 13.30
    Lørdag, søndag og helligdager/røde dager: Stengt​

    Det er mulig å betale med Vipps.

     

    ​Sykehuset Telemark er et røykfritt sykehus

    Uteområdene har egne røykeplasser som er merket. Det er ikke tillatt  å røyke ved hovedinngangene.

    Det er ikke røykerom for pasienter i den somatiske delen av sykehuset.
    Ved enkelte sengeposter ved Klinikk for psykisk helsevern og rusbehandling er det egne røykerom for pasienter.

  • Kontakt Dagkirurgi på Notodden

    Oppmøtested

    Pasienter møter i 2.etg. i bygg A på sykehusområdet på Notodden. Henvend deg i resepsjonen ved hovedinngangen dersom du trenger hjelp til å finne fram.

    Åpningstider

    Vi har åpent alle hverdager
    • I dag 07:00 - 15:30
    • Mandag 07:00 - 15:30
    • Tirsdag 07:00 - 15:30
    • Onsdag 07:00 - 15:30
    • Torsdag 07:00 - 15:30
    • Fredag 07:00 - 15:30
    • Lørdag STENGT
    • Søndag STENGT
    Sykehuset Telemark, hovedbygning Notodden

    Notodden

    Henrik Wergelandsgate 9

    3675 Notodden

    Transport

    ​Timebussen linje 2 kjører til sykehuset på Notodden.

    Farte, Nor-Way Bussekspress og Vy har flere avganger som stopper ved sykehuset. For mer informasjon om rutegående tilbud, bruk reiseplanleggeren til:
     Vy

     

    Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter.

    Se informasjon på www.helsenorge.no/pasientreiser om rettigheter og hvordan søke om dekning av reiseutgifter, eventuelt få rekvirert transport dersom du har krav på dette. 

    Helseekspressen er Pasientreisers transporttilbud på strekningen fra Telemark gjennom Vestfold til Oslo, for de pasientene som har helsemessig behov for tilrettelagt transport, og som har rekvisisjon for reisen. 

    Se rutetider på helsenorge.no 

    Les mer om pasientreiser og Helseekspressen på om pasientreisetilbudet

     

     

    Praktisk informasjon

    ​Det er parkering for besøkende ved innkjøringen til hovedinngangen. Se parkeringsområdet på street view på google maps.

    Blodgivere har reserverte parkeringsplasser på parkeringsomådet ved ambulanseinngang - se google maps.

    ​Tilgang til internett på sykehuset får du via trådløs tilkobling (wifi). Du må velge "SykehusGjest" som nettverk.

    ​​Vær oppmerksom på at i tider med stor pasientpågang og smitte i samfunnet kan det bli innført restriksjoner - se derfor også egen side om råd og retningslinjer om smittevern for pasienter, pårørende og besøkende til sykehuset​

    Den alminnelige besøkstiden

    Ved de fleste sengeposter i Skien og på Notodden er ​besøkstiden kl.17.30-19.00 alle dager. 

    ​Besøkstid på barsel

    På barsel er besøkstiden kun kl. 18.00 - 19.00, alle dager.

    ​Det er kun barnets aller nærmeste som kan komme i besøkstiden.

    Ved å  begrense antall personer på barsel begrenser vi også risikoen for infeksjoner. Dette skal bidra til at dere som nybakte foreldre får mest mulig ro, slik at dere kan bruke dagene til å bli godt kjent med barnet deres og komme i gang med ammingen.

    ​​Avdelinger uten fast besøkstid

    ​I psykiatrien er det vanligvis ingen fast besøkstid.​

    ​Ved enkelte sengeposter ber vi deg om å avtale besøkstid med personalet.

    ​Om du er syk må du ikke besøke pasienter ved sykehuset

    Syke mennesker er ekstra sårbare for smittsomme sykdommer, for eksempel forkjølelse eller influensa, og komplikasjoner av disse. Det samme gjelder om du har vært utsatt for vannkoppesmitte. For personer med nedsatt immunforsvar er vannkopper alvorlig. Ta kontakt med aktuell avdeling for nærmere veiledning.​

    ​Egenandeler kan betales i hovedekspedisjonen, eller du kan få med deg en giro.

    På sykehuset, hos lege og i forbindelse med radiologisk undersøkelse, må du som pasient betale egenandel, opp til frikortgrensen. Med frikort slipper du å betale egenandel ved behandling i inneværende kalenderår.

    Merk: Dersom du blir innlagt samme døgn som konsultasjonen og den radiologiske undersøkelsen, betaler du ikke egenandel(er).
    Noen pasientgrupper er fritatt for å betale egenandel. Det gjelder blant annet ved:

    • undersøkelse og behandling i forbindelse med graviditet og fødsel
    • Undersøkelse og behandling av barn under 16 år
    • psykiatrisk behandling av barn og ungdom under 18 år
    • yrkesskade
    • allmennfarlige smittsomme sykdommer

    Dersom du blir syk og ikke kan møte til time bes du om å ta kontakt senest dagen før avtalen. Hvis du ikke gjør dette blir du belastet med gebyr for denne timen, også dersom du er fritatt for egenandel.

    ​En del pasienter reagerer allergisk på blomster og parfyme. Vi ber om at du tar hensyn til dette. 

    ​Du får dekket deler av dine utgifter ved behandling hos lege, på poliklinikken eller andre behandlingsinstitusjoner, men du må betale en egenandel. Det er ulike egenandeler avhengig av type helsetjeneste. ​

    Frikort for helsetjenester får du når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. 

    Ved manglende oppmøte hvor du ikke har gitt beskjed i god tid i forveien blir du fakturert for et gebyr. 

    Les mer om ege​nandeler, frikort og ev. gebyrer ved manglende oppmøte​



    Smittesituasjonen i samfunnet påvirker sykehusets drift og råd og retningslinjer til befolkningen.  

    Retningslinjer og tiltak kan endres raskt i tråd med smittesituasjonen. 

    Vi har derfor samlet de til enhver tid gjeldende råd, retningslinjer og tiltak på en egen side. 

    ​Se oversikt over tiltakene

    For tilreisende pasienter som trenger overnatting presenterer vi her en oversikt over hotell i Skien, Porsgrunn og på Notodden.

    Ta kontakt med hotellet for informasjon om pris og bestilling.

     

    Sykehuset Telemark har ikke pasienthotell. 

    Hotelloversikt

    ​Kantine i underetasjen på hovedbygget.

    Her serveres varme og kalde retter. Kantinen har youghurtbar og rikholdig salatbar.

    Åpningstid

    Mandag-fredag, alle hverdager kl. 08.00 - 14.00.

    Lørdag, søndag og helligdager/røde dager: Stengt​

    Det er mulig å betale med Vipps.

     

    ​Sykehuset Telemark er et røykfritt sykehus

    Uteområdene har egne røykeplasser som er merket. Det er ikke tillatt  å røyke ved hovedinngangene.

    Det er ikke røykerom for pasienter i den somatiske delen av sykehuset.
    Ved enkelte sengeposter ved Klinikk for psykisk helsevern og rusbehandling er det egne røykerom for pasienter.

    ​Fotografering og filming på sykehuset er tillatt, men alle må forholde seg til noen retningslinjer.                                    

    Les mer på www.sthf.no/praktisk-informasjon/fotografering-og-filming-pa-sykehuset