Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Autismespekterforstyrrelser

Asperger syndrom hos barn og ungdom

Noen mennesker strever fra de er små med å forstå hvordan de skal være sammen med andre. De kan også være veldig opptatt av spesielle ting, og har vansker med endringer i rutiner. Asperger syndrom er en funksjonsnedsettelse forårsaket av en medfødt utviklingsforstyrrelse, og kjennetegnes av vansker med gjensidig kommunikasjon, sårbarhet ved sosialt samspill og organisering av livet.

Symptomer

Asperger syndrom er en form for autisme. Autisme forekommer oftest hos gutter. Nyere studier viser at autisme hos jenter er mer vanlig enn tidligere antatt, men at det ofte arter seg noe annerledes enn hos gutter.

De som har Asperger syndrom har vansker med å forholde seg til andre mennesker, kommunisere med andre mennesker og vansker med å være fleksibel i tanker og atferd. Dette er vanligere hos gutter enn hos jenter. Vanskene kommer særlig til syne i situasjoner med stress, og de fleste med Asperger syndrom har en sårbarhet for stress. Flere har spesielle interesseområder der de viser omfattende kunnskap og ferdigheter. Mennesker med Asperger syndrom har normal intelligens.

Hjernen til mennesker med Asperger syndrom fungerer på en annen måte enn hos de fleste. De kan reagere mer sensitivt eller mindre sensitivt med sansene, noe som gjør at en kan bli mer irritert enn andre ved for eksempel berøring eller ved spesielle lyder. 

Mennesker med Asperger syndrom kan være opptatt av detaljer som andre ikke legger merke til, eller de blir opptatt av konkrete betydninger i samtaler, som gjør at meningsinnholdet blir vanskelig å forstå. 

Når man har Asperger syndrom er man mer utsatt for stressbelastninger, og mange bruker mye energi når de er sammen med andre. Dette gjør at de er utsatt ved skifte av skolearenaer, skifte av lærere, venner eller ved flyttinger. Mennesker med Asperger syndrom kan også ofte være mer sårbar i puberteten, da det skjer mye med kroppen som de i mindre grad greier å forstå, tolke eller ha samtaler om enn andre ungdommer.

Henvisning og vurdering

Det er fastlegen som henviser til spesialisthelsetjenesten/BUP ved mistanke om Asperger syndrom. 

Er du som foreldre/foresatt er bekymret for om ditt barn har en utviklingsforstyrrelse, bør du snakke med din eller barnets fastlege. Det kan også være nyttig å snakke med andre som har daglig kontakt med barnet ditt, slik som fagpersoner i barnehagen eller kontaktlærer på skolen. Ved Asperger syndrom skal barnet ditt ha grunnleggende vansker med å forholde seg til andre, forstå sosiale koder, oppleves som fastlåst i sin atferd eller bli urolig for hverdagslige forandringer. Selv om barnet ditt har alle disse symptomene er det ikke nødvendigvis slik at det automatisk har Asperger syndrom.

Er du som foreldre/foresatt er bekymret for om ditt barn har en utviklingsforstyrrelse, bør du snakke med din eller barnets fastlege. Det kan også være nyttig å snakke med andre som har daglig kontakt med barnet ditt, slik som fagpersoner i barnehagen eller kontaktlærer på skolen. Ved Asperger syndrom skal barnet ditt ha grunnleggende vansker med å forholde seg til andre, forstå sosiale koder, oppleves som fastlåst i sin atferd eller bli urolig for hverdagslige forandringer. Selv om barnet ditt har alle disse symptomene er det ikke nødvendigvis slik at det automatisk har Asperger syndrom.

De som kan henvise til BUP er lege, psykolog eller barnevernsleder.
Henvisningen går alltid til ditt lokale BUP ved Sykehuset Telemark.
Det lokale BUP vurderer om det er behov for utredning/behandling ved andre avdelinger ved sykehuset.

Når foreldre/foresatte er bekymret for om deres barn har en psykisk utviklingsforstyrrelse er det alltid lurt å begynne med en god anamnese. Denne bør ta utgangspunkt i både fysiske milepæler og generell utvikling av språk, lek og sosial kompetanse. Søvn og forhold rundt matinntak vil ofte gi god informasjon om barnet har en utvikling som ligger i normalspekteret. Ved henvisning til BUPA bør en alltid: -
Be om informasjon vedrørende:
 

  • Somatisk og psykiatrisk status presens
  • Tidligere psykisk og somatisk helse som er relevant; epikriser fra sykehusopphold etc
  • Inntrykk generell utvikling og funksjonsnivå 
  • Sosiale og familiære forhold
  • Fravær fra skole
  • Faste medisiner
  • Arvelige belastninger som er av betydning

Legg ved alle ved utredninger fra andre instanser, skole, PPT etc.
 

I de tilfellene pasienten er ung voksen:
 

  • Fravær fra skole, arbeid, venner og fritidsaktivitet
  • Rusmisbruk

Vi ønsker også at det skal foretas hos alle:
 

  • Høyde og vekt
  • Syn- og hørselundersøkelse
  • Blodprøver på indikasjon ( TSH, blodstatus, lever, nyre-- )
  • EKG på indikasjon

Utredning

Syndrom betyr at det er en samling av ulike symptomer som opptrer samtidig. For å ha Asperger syndrom trenger du ikke ha alle symptomene som ligger innenfor hvert problemområde, men det er nok at du har noen av symptomene innenfor området. 

For å kunne bekrefte eller avkrefte om du har diagnosen, må vurderingen bygge på en grundig utredning. Vi vil ha behov for informasjon om dine ferdigheter til å kommunisere, hvordan du fungerer i sosiale settinger og ellers i dagliglivet nå og hvordan den har vært gjennom oppveksten din. Utredningen vil også være basert på samtaler med deg og dine og dine foreldre eller tilsvarende.

Behandling

Dersom du har fått diagnosen Asperger syndrom, vil du få informasjon om hva det vil si å ha Asperger syndrom, hvordan du best forholder deg til utfordringer mange når en har dette syndromet og på hvordan en best kan kommunisere dine spørsmål og utfordringer til andre. Dette er ofte en forutsetning for å få god tilrettelegging og hjelp.

Det er viktig at du og dine foreldre eller tilsvarende får informasjon om diagnosen og at vi sammen utarbeider en behandlingsplan. Du vil få tilbud om individuelle samtaler, eller møte andre i gruppe, med fokus på det å leve med denne diagnosen. Dersom du ønsker det, tilbyr vi informasjon og veiledning til og dine foreldre eller tilsvarende og andre nøkkelpersoner (skole, arbeidsgiver, NAV).

Informasjon til de pårørende

Når barnet er ferdig utredet vil foreldre/ foresatte få en orientering om barnets diagnose og barnets fungering, slik det er blitt vurdert. I de fleste tilfeller vil foreldre få en tilbakemelding først, og så vil vi sammen med foreldre gi en tilbakemelding sammen med de instansene som har henvist barnet eller vært en del av utredningen.
Barnet vil også få en tilbakemelding, med mål om at barnet skal forstå sine funksjonsutfordringer. Vi ønsker å arbeide med hva barnet kan gjøre for å få mestringsstrategier som hjelper i utfordrende situasjoner, og lære atferd som kan hjelpe barnet til å be om hjelp på egne premisser. Det å bli mer bevisst på gode spørsmål når en har Asperger syndrom kan være en utfordring for mange. Ofte kan det være lurt at foreldrene er med på denne prosessen. 

Når dere har et barn eller en ungdom som har fått diagnosen Asperger syndrom er det viktig med god tilbakemelding om hva diagnosen innebærer for eget barn. Det er også viktig med informasjon som gjør at dere forstår atferden til eget barn bedre.

For at foreldre/foresatte skal få en god forståelse for hva det vil si at deres barn har Asperger syndrom, bør dere få opplæring i hva som er vanlig atferd og følelsesmessige reaksjoner ved dette syndromet.  Det er viktig med informasjon om hvordan en best imøtekommer vanlige utfordringer hjemme, i fritiden, skole og skolearbeid. Det å ha forståelse for at sosiale relasjoner er en utfordring for barn og unge med Asperger syndrom er vesentlig. Det er grunn til å hjelpe til med tilrettelegging for å hjelpe til med gode mestringsløsninger.

Oppfølging

Asperger syndrom er en utviklingsforstyrrelse som varer over tid. Da vil det være nødvendig å ha et langsiktig perspektiv på oppfølgingsarbeidet. I tillegg til grunnskole vil dette involvere videregående skoleverk, fritidstilbud, og tilpasninger i arbeidssituasjoner. Grad og omfang av oppfølging vil avhenge av funksjonsnivå, og mange personer med diagnostisert Asperger vil klare seg godt i både i ungdomstid og voksen alder.
Personer med Asperger syndrom kan ha behov for, og rett til individuell plan (IP). IP beskriver målsettinger og satsingsområder for hjelp, støtte og tiltak. Hvis du ønsker en slik plan, kan vi sammen med deg og din hjemkommune utarbeide en slik plan.

Vær oppmerksom

Hvis barnet eller ungdommen etter endt utredning og opplæring får tilleggsproblematikk eller et raskt funksjonstap, som økende isolering, forvirringstilstander, økende aggresjon, redusert matinntak eller søvn, samt tap av initiativ til å delta på sosiale arenaer er det grunn til å vurdere om barnet skal henvises på nytt fra fastlegen.

Kontakt

Gjerpens gate 14 BUP Grenland Sør

Kontakt BUP Grenland Sør

Oppmøtested

Vi holder til i Gjerpens gate 14 i Skien.


Åpningstider

  • I dag 08:00 - 15:45
  • Mandag 08:00 - 15:45
  • Tirsdag 08:00 - 15:45
  • Onsdag 08:00 - 15:45
  • Torsdag 08:00 - 15:45
  • Fredag 08:00 - 15:45
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT
Inngangsparti til BUP Grenland, Gjerpens gate 14 i Skien

Gjerpens gate 14

Gjerpens gate 14

3716 Skien

Transport

Det er ca. 250 meter fra jernbanestasjonen i Skien til Gjerpens gate 14. 

For tog til Skien, se vy.no​

Buss P5 stopper i Gjerpens gate i Skien.

​​Buss M3 stopper på jernbanestasjonen i Skien. 

Se farte.no for rutetider.


Praktisk informasjon

​​​​Det er Aimo park som drifter avgiftsparkering foran Gjerpens gate 10-20. ​

For priser og annen informasjon se Aimo parks nettside​

​Denne informasjonen er til deg som har barn eller unge i familien. Du er kanskje pasient, pårørende eller forelder til et sykt barn som har søsken.

Les mer om vårt tilbud til barn som pårørende

​Egenandeler kan betales i hovedekspedisjonen, eller du kan få med deg en giro.

På sykehuset, hos lege og i forbindelse med radiologisk undersøkelse, må du som pasient betale egenandel, opp til frikortgrensen. Med frikort slipper du å betale egenandel ved behandling i inneværende kalenderår.

Merk: Dersom du blir innlagt samme døgn som konsultasjonen og den radiologiske undersøkelsen, betaler du ikke egenandel(er).
Noen pasientgrupper er fritatt for å betale egenandel. Det gjelder blant annet ved:

  • undersøkelse og behandling i forbindelse med graviditet og fødsel
  • Undersøkelse og behandling av barn under 16 år
  • psykiatrisk behandling av barn og ungdom under 18 år
  • yrkesskade
  • allmennfarlige smittsomme sykdommer

Dersom du blir syk og ikke kan møte til time bes du om å ta kontakt senest dagen før avtalen. Hvis du ikke gjør dette blir du belastet med gebyr for denne timen, også dersom du er fritatt for egenandel.

​En del pasienter reagerer allergisk på blomster og parfyme. Vi ber om at du tar hensyn til dette. 

​Du får dekket deler av dine utgifter ved behandling hos lege, på poliklinikken eller andre behandlingsinstitusjoner, men du må betale en egenandel. Det er ulike egenandeler avhengig av type helsetjeneste. ​

Frikort for helsetjenester får du når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. 

Ved manglende oppmøte hvor du ikke har gitt beskjed i god tid i forveien blir du fakturert for et gebyr. 

Les mer om ege​nandeler, frikort og ev. gebyrer ved manglende oppmøte​



​Ungdom legges inn ved UPS hovedsaklig etter henvisning fra barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk ( BUP ).
Se  sjekkliste ved henvisning til Ungdomspsykiatrisk senter

For tilreisende pasienter som trenger overnatting presenterer vi her en oversikt over hotell i Skien, Porsgrunn og på Notodden.

Ta kontakt med hotellet for informasjon om pris og bestilling.

 

Sykehuset Telemark har ikke pasienthotell. 

Hotelloversikt

Dersom du ønsker utskrift av din pasientjournal må du sende et skjema for å be om utskrift.

Elektronisk forespørsel

Dette kan du gjøre elektronisk ved å logge inn på helsenorge.no - se https://helsenorge.no/pasientjournal

Send forespørsel som ordinær papirpost 

, fyll ut skjemaet "Forespørsel - kopi av egen journal".

Dersom du ønsker å registrere/endre nærmeste pårørende, fyll ut skjemaet "Registrering/endring av pårørende i egen journal".

Du finner lenke til nedlasting av skjemaene på:
www.sthf.no/rettigheter under overskriften innsyn i din pasientjournal

Ved besøk på Sykehuset Telemark kan du få utlevert skjemaene i hovedekspedisjonen.

Skjemaet fylles ut, underskrives og sendes til:

Sykehuset Telemark
Pasientdokumentasjon og arkiv
Postboks 2900 Kjørbekk
3710 Skien

​Det gjelder spesielle lover og regler når pasienten er under 18 år.

Les mer på www.sthf.no/rettigheter/taushetsplikt-og-innsynsrett

Smittesituasjonen i samfunnet påvirker sykehusets drift og råd og retningslinjer til befolkningen.  

Retningslinjer og tiltak kan endres raskt i tråd med smittesituasjonen. 

Vi har derfor samlet de til enhver tid gjeldende råd, retningslinjer og tiltak på en egen side. 

​Se oversikt over tiltakene

​Fotografering og filming på sykehuset er tillatt, men alle må forholde seg til noen retningslinjer.                                    

Les mer på www.sthf.no/praktisk-informasjon/fotografering-og-filming-pa-sykehuset